Trükköznek az RX VEGA és a memóriák árával, hibavadászat hackereknek

Szuperszámítógép a Nemzetközi Űrállomáson, rugalmas kaszni autókhoz.

Vega rajt, Vulkan-kitörés, Ice Lake, dráguló VRAM

Utolsó heteit tölti a nyár, ezt pedig kihasználják az iparági szereplők, ugyanis nagyon visszafogott mennyiségű újításról számoltak be az utóbbi napokban. A legnagyobb port kavaró AMD Radeon RX Vega rajtja sem mondható totális újdonságnak, hiszen papíron már július végén megtörtént, igaz, a gyártók által készített kártyákat csak mostantól lehet megvásárolni. Azaz csak lehetne, ha lenne készlet, és ennek tetejébe még az árakkal is trükköznek, ez viszont minket nem tartott vissza a nagyobb kártya tesztelésétől, és hamarosan a kisebb Vegára is sor kerül.


[+]

A rajtot az NVIDIA csendben ülte végig, nem aggódták túl a rivális kártya érkezését, csupán egy friss drivert készítettek és adtak közre. Friss driverből az AMD is kivette a részét, méghozzá egy speciális meghajtóval, amit kifejezetten bányászok számára fejlesztettek. A VGA-hoz köthető újítások nagyjából ennyiben ki is merültek, szőrmentén talán a Vulkan API-kkal kapcsolatos bejelentéseket lehetne még ide sorolni: a Doom 3 BFG Edition megkapta az explicit API-t, valamint az Oxide Games hivatalosan is elárulta, hogy az Ashes of the Singularity: Escalation 2.4-ből már nem fog hiányozni a Vulkan.

Az Intel részéről szinte teljes volt a csend, az érdeklődés fenntartását mindössze az a hír szolgálta, amiben nyíltan beszéltek a Coffee Lake-et követő Ice Lake kódnevű, tehát sorban a 9. generációs Core fejlesztésről. Ezenfelül a házgyártók voltak még többé-kevésbé aktívak, noha a Bitfenix újdonsága, a Nova TG már ismerős volt a Computexről, míg a Lian Li a kétkamrás, Mini-ITX kompatibilis PC-Q37 továbbfejlesztését mutatta be.


[+]

Abszolút újdonságot hozott viszont a Corsair, méghozzá SSD-fronton: elkészültek második NVMe SSD-jükkel, ami egyben az első, hagyományos PCIe foglalatba illeszthető megoldásuk. A Neutron NX500 névre hallgató újdonság kétféle tárkapacitással lesz elérhető. A DRAMeXchange egyébként az SSD-k árcsökkenését valószínűsíti az év hátralévő részében, ami ráférne már a szektorra, cserébe a DRAM árak maradnak az egekben és a VRAM-ok ára is kezd elszállni.


[+]

Már csak napok vannak hátra a legnagyobb európai szórakoztatóelektronikai kiállításig, a berlini IFA-ig, így ezen a téren sem ömlöttek az új termékek, de akadt egy-két érdekesség. Példának okáért a Cambridge Audio bemutatott egy mindentudó UHD Blu-ray lejátszót, ez Epson pedig egy kellemes tudású házimozi-projektorral rukkolt elő. Ezenkívül beszámoltunk a BAFTA által készített OLED vs. QLED vakteszt eredményéről, valamint arról is, hogy a Samsung háza táján valószínűleg valami nem kerek, amire az idén összesen legyártandó készülékek számának csökkentése utal.

Hibavadászok, szabadalmak új design a Facebooknak

Hétfőn szuperszámítógép indult a Nemzetközi Űrállomásra azzal a céllal, hogy előkészítsék a jövőbeni Mars-misszión szolgáltatot teljesítő arzenált. A Hewlett Packard Enterprise Spaceborne Computer névre keresztelt masinája Linuxot futtat, és az Apollo szerverek megoldásait használja.


(forrás: Szuperszámítógépet küldenek az ISS-re)

Az USA Védelmi Minisztériumának áprilisban meghirdetett hibavadász programjában a légierő szervereit támadták a hackerek. A napokban tartott eredményhirdetésen kiderült, hogy a 272 regisztrált jelentkező összesen 207 hibát talált, ezek közül kilenc kapott kritikus besorolást. A legsikeresebb egy középiskolás fiatal volt, aki 30 sebezhetőséget jelentett. A minisztérium összesen 130 ezer dollárnyi jutalmat osztott ki.

Egy uruguayi diák is komoly pénzhez jutott, ő a Google App Engine szerverének működésében talált hibát, amiért tízezer dollár járt. Az a biztonsági kutató, aki a WannaCry megállításában játszott jelentős szerepet, de korábban a hatóságok szerint az egyik legveszélyesebb banki trójai fejlesztésében is részt vett, ártatlannak vallja magát. A Trónok harca feltételezett kiszivárogtatói közül viszont négyet letartóztattak Indiában.

A Google önvezető autókkal foglalkozó cége, a Waymo rugalmas kasznit szabadalmaztatott, ezzel csökkentenék a gyalogosokat gázoló autók okozta sérülést. A Fordnál is gondolkoznak, esetükben a kivehető kezelőszervekkel kapcsolatos szabadalmat hagyta jóvá a hivatal.


(forrás: Új szabadalom: kivehető kormány és pedálok) [+]

A magyar mérnökök legszívesebben önvezető autót fejlesztenének a Jobsgarden felmérése szerint. A HR-cég arra jutott, hogy nem a pénz, hanem a kihívás jelenti az elsődleges szempontot a munkaválasztásnál. Sokan mennének külföldre, de nem örökre. Németország a favorit.

A Xerox szemét bántja, hogy az emberek inkább az olcsó utángyártott, illetve hamisított tonereket veszik az eredeti helyett, szerintük ezek veszélyesek is lehetnek. A fő baj az, hogy nemcsak a magánemberek, a cégek is spórolnának ezen.


(forrás: 2600 dollár az autonóm CNC-kertész)

Majdnem hétszázezer forintot kell fizetnie annak, aki házi robotkertészre vágyik. A borsos árért a CNC-alapú eszköz egy ágyást gondoz, tehát ültet, locsol, de még gyomlál is. Az interneten keresztül követhető a növények fejlődési állapota, ha pedig baj van, riaszt a gép.

10 új tévét adományozott az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának az LG; az akcióhoz az EuroCable is csatlakozott, a cég kedvezményes előfizetéssel segíti az intézményt. Bill Gates is jótékonykodott, 4,6 milliárd dollár értékben ajánlott fel Microsoft-részvényt saját alapítású szervezetének, a Bill & Melinda Gates Alapítványnak. Hihetetlen mértékű az adomány, ez egyébként Gates vagyonának nagyjából öt százalékát teszi ki.


(forrás: Megújul a Facebook mobilalkalmazása)

Megújul a Facebook mobilalkalmazása, a kék címsorok erőltetése helyett drótvázas ikonok és chatszerű hozzászólások jelennek meg, a négyzetes profilképeket pedig kerekre cseréli a közösségi oldal. A Samsung a budaörsi Tesco parkolójában indította el hazánk első S-Drive-ját, a projekt lényege az, hogy a gyorsszervizben mindent elintéznek, míg az ember bevásárol. Okostelefont és tabletet javítanak.

Blogoló: Acer

Három nagyon érdekes notebook járt nálunk az elmúlt hetekben. Az Acer blog keretein belül előbb a legújabb Predator Helios 300 gamer notebookkal ismerkedtünk meg, ami lefelé bővíti az Acer játékra szánt, Predator modellek kínálatát. Kétféle méretben, 15,6 és 17,3 hüvelykes, Full HD felbontású, IPS paneles kijelzővel érkezik, a teljesítményt pedig négymagos, hetedik generációs Core i processzorok és GeForce GTX 1050 Ti vagy GTX 1060 grafikus alrendszer adja. Adattárolónak M.2 foglalatos SSD és 2,5 hüvelykes merevlemez párosát használhatjuk. A 17,3 verzió egy előszériás darabját néztünk meg közelebbről a blogban.

Az Acer notebookkínálatának fő sodrását jelentő Aspire széria két friss tagja is nálunk járt. A felsőkategóriás, 15,6 hüvelykes Aspire 5 A515 egyszerű, de elegáns vonalvezetést, fedelén és billentyűzete körül pedig fémburkolatot kapott. Műanyag alvázán a 2,5 hüvelykes merevlemezhez és a memóriamodulokhoz lehet kis ajtókon keresztül hozzáférni, az akku és az M.2 foglalatos SSD eléréséhez meg kell bontani a gépet. Hardveralapját kétmagos, hetedik generációs Intel Core i processzorok adják, grafikára az IGP mellett GeForce 940MX is bevethető, sőt nemsokára jön a GeForce MX150. A kijelző lehet Full HD felbontású, az alap TN mellett a komolyabb modellek IPS panelt kapnak majd.

Aki nagyobb méretben és teljesítményben gondolkodik, de nem szeretne olyan gamer külsőt, mint az elsőként említett Acer Predator Helios 300-nak van, az az Aspire 7 családban találja majd meg a számítását. A vonalvezetés és az anyaghasználat hasonló, mint az Apsire 5-nél, de a 15,6 hüvelykesen kívül a 17,3 hüvelykes méretet is választhatjuk. A belső itt már négymagos, hetedik generációs Core i processzort és GeForce GTX 1050, GTX 1050 Ti vagy akár GTX 1060 grafikus alrendszert is rejthet, így a Full HD felbontású kijelző natív felbontásán is nekifoghatunk a friss játékoknak. Az adattároló részleg természetesen itt is SSD-ből és HDD-ből áll.

Blogoló: Fujitsu

Három témakörben mutattunk újdonságokat és érdekességeket a Fujitsu blogban. A japán vállalat élen jár a mesterséges intelligencia kutatásában, szinte minden hétre jut egy-egy bejelentés, hogy milyen új területen használták a mélytanuló neurális hálózatokat. Példának okáért a Hirosimai Egyetemmel közösen a komputertomográfok (CT) képeinek elemzésében vetették be nagy sikerrel a gépi tanulást. Diagnosztikai rendszerük már a kezdeti betanítás után 85%-os pontossággal azonosította a tüdőgyulladás jeleit, ami a legjobb orvosok szintjét jelenti. Számítógépeink és hálózataink biztonságában is egyre nagyobb szerepet játszik a mesterséges intelligencia. A Fuijtsu világszerte működő biztonsági művelet központjaiban AI elemzi a hálózati adatfolyamot támadásokra jellemző minták után kutatva.

Szerverek terén a legújabb Intel Xeon Scalable processzorokra alapozó PRIMEQEST 3800B feladatkritikus izompacsitrával foglalkoztunk. Ennek a tudását tekintve kompakt, mindössze 5U magas, rack szekrénybe foglalható nagyvasnak nyolc processzora lehet akár 224 maggal. Fő érdekessége a hatalmas, akár 12 TB-os memóriakiosztás, ami igazán fekszik a nagy adatbázisokat kezelő SAP HANA-nak. Nem is csoda, hogy a SAP Sales and Distribution (SD) benchmarkben világcsúcsot ért el.

Van ám feljebb – sokkal feljebb – is a Fujitsunál. K computer nevezetű, SPARC64 VIIIfx architektúrás szuperszámítógépe a LINPACK benchmarkon alakuló szuperszámítógép-világranglistán a nyolcadik helyen szerepel. Csakhogy ez a lista a nyers CPU-erőre alapoz, ami kicsit csalóka lehet a valós alkalmazásokra vetítve. Ebben sokkal jobb a HPCG benchmark, amiben a K computer a világ legjobbja. Intel- és NVIDIA-alapú szuperszámítógépben is nagyon jó a Fujitsu, éppen ezért őket bízták meg Tajvan legerősebb szuperszámítógépének megépítésével is.

Daywalker, rudi, -szp-