Windows Vista: a forradalom elmarad

Ötéves terv

Windows még annyi ideig nem készült, mint a Vista. Nem véletlen, hogy a szakma és a felhasználók is többet várnak egy szimpla kozmetikai gatyába rázásnál a Microsoft mától hivatalosan is megvásárolható operációs rendszerétől. Hogy az új Windows nagy durranás lesz, azt a Microsoft vezetői is elégszer hajtogatták ahhoz, hogy a felfokozott várakozást ne lehessen a közönség unalmas órák során fogant, valóságtól elrugaszkodott vágyálmaiból eredeztetni.

Mi is rendkívül kíváncsiak voltunk arra, hogy több mint ötévnyi fejlesztőmunka – bizony: legalább ennyi van a Vista mögött – milyen eredményt hozott. Heteken át használtuk mindennapi munkánkhoz az új operációs rendszert, hogy alaposan kiismerjük, írásunk mégsem mélyfúrás a Vista rejtelmeibe. A felhasználói élmény érdekelt bennünket: mit tapasztal egy Windows XP-hez szokott felhasználó, talál-e izgalmas újdonságokat, mennyire használhatók a csomagolt programok stb.

Mi mennyi?

A Vistát jobban szegmentálja a Microsoft, mint a korábbi Windowsokat, rögtön féltucatnyi verziót dob piacra belőle, igaz, ezekből mindenhol csupán négy lesz elérhető: a Home Basic, a Home Premium, a Business és az Ultimate. (Az Enterprise változatot nagyvállalati ügyfelek választhatják majd, míg a legegyszerűbbnek tekinthető Starter néhány fejlődő országban kerül csak piacra. Magyarország egyelőre nincs benne e kalapban.) A Home Basic és a Business kiadásokból készül EU-konform – az Európai Bizottság 2004. májusi döntése által megkívánt –, médialejátszó nélküli változat is a nevében egy „N” megkülönböztető jelzéssel, ez azonban alighanem pontosan akkora sikerre számíthat, mint a Windows XP hasonlóképpen kasztrált verziói: senkinek sem fog kelleni. (Csak érdekességképpen: létezik kifejezetten a dél-koreai piacra szánt, médialejátszó és üzenetküldő nélküli, „KN” jelölésű változat is.) A különféle verziók közötti különbségeket a szoftvercég – amely egyébként úgy kalkulál, hogy a Premium lesz a legkelendőbb – egy erre a célra létrehozott weboldalon mutatja be.


Ultimate: a király

A Vista futtatásához nem kell erőmű, egyedül a memória mennyiségére kényes a rendszer. Mi heteken át egy celeronos, 1 gigabájt memóriával és egy ma már kövületnek tekinthető GeForce FX 5600 chipes videokártyával felszerelt gépen nyúztuk a legteljesebb kiadást, Aero kezelőfelülettel, problémamentesen. A Microsoft által közölt rendszerkövetelmények egyébként az alábbiak:


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mi nem lesz a Windows 7?

    Az utóbbi időben egyre nagyobb a zűrzavar a fejekben az új Windowst illetően. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Előzmények