1946. február 19.

Alan Turing angol matematikus javaslatot tesz egy elektronikus számítógép, az Automatic Computing Engine (ACE) megépítésére. A végül 1950-ben, nélküle befejezett, körülbelül 7000 elektroncsőből álló masina volt az első tárolt programozású komputer Nagy-Britanniában.


Alan Turing (1912–1954)

Azóta történt

  • 1949. május 6.

    Az Electronic Delay Storage Automatic Calculatoron (EDSAC) – amelyet Sir Maurice Wilkes vezetésével építettek Angliában, a Cambridge-i Egyetemen – lefutnak az első programok. Ez volt a világ egyik első tárolt programozású számítógépe. Körülbelül 3000 elektroncsőből épült fel, késleltetővonalas tárolót használt, beviteli egysége egy lyukszalagolvasó volt, míg kimenetként egy távgépíró szolgált. A gépet matematikai számítások elvégzésére használták.

  • 1950. május 10.

    A brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban, az Alan M. Turing tervei alapján megépített Pilot ACE számítógépen lefuttatják az első programot. A Pilot ACE a világ első öt számítógépének egyike volt, s Turing kiszállása után többek között Ted Newman, Jim Wilkinson és Donald W. Davies vettek részt a gép megtervezésében és megépítésében.

  • 1954. június 7.

    Wilmslow-i házában ciánmérgezés következtében meghalt Alan Turing, a számítástechnika történetének egyik legnagyobb alakja. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, a hivatalos álláspont szerint a homoszexualitása miatt hormonkezelésre ítélt tudós öngyilkosságot követett el.

  • 1954. június 8.

    Lakásában takarítója megtalálja a számítástechnika egyik legnagyobb alakjának, Alan Turingnak a holttestét. Halálának oka máig tisztázatlan, annyi bizonyos, hogy ciánmérgezésben hunyt el. A hivatalos vélemény szerint a cián egy almában volt, ám a legenda a mai napig él: nem tudni, hogy öngyilkosság, esetleg baleset történt, vagy pedig a homoszexualitása miatt zsarolhatónak tekintett tudós állambiztonsági okokból elkövetett gyilkosság áldozata lett.

Előzmények