A bíróságok új ruhája

Arculata mellet szolgáltatásaiban és tartalmában is megújult a magyar bíróságok központi portálja, a www.birosag.hu. Az új portál több szájt összefonódása, illetve a bíróságokkal kapcsolatos közérdekű információk gyűjtőhelye. Egyik fő célja az állampolgárok és az érdeklődők célzott és széles körű tájékoztatása a hazai bírósági rendszerről és annak működéséről.

"Régóta szükség volt már egy olyan oldalra, mely letisztázza, egyben könnyen elérhető módon megválaszolja a hazai bírósági rendszerrel kapcsolatos kérdéseket az emberek fejében" – mondja Sándor Zsuzsa, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának sajtófőnöke. A sajtófőnök szerint egy nagyon fontos lépés, hogy a magyar állampolgárok végre tisztán láthatják a hazai jogrendszer működését, valamint, hogy a bíróságok az új portál révén közvetlen kapcsolatot tudnak majd teremteni az állampolgárokkal.

„A Megmagyarázzuk a bíróságokat című menüpontban például kiderül, hogyan működik a magyar bírósági rendszer, mik a bíróságok feladatai, mi a különbség a polgári és a büntető perek között, vagy hogyan kerülhetnek az állampolgárok kapcsolatba a bíróságokkal. Ami talán még ennél is hasznosabb lehet, hogy az ország bíróságai és bírái szabadon kereshetők elérhetőségeikkel és jogosultsági köreikkel megjelölve” – tette hozzá a sajtófőnök.

A Bírósági portál és a hozzá tartozó szájtok egyik technikai különlegessége, hogy fizikailag egy rendszeren valósulnak meg. A Bírósági portál és a hozzá kapcsolódó oldalak egy olyan nagyvállalati rendszerre épültek, mellyel a jövőben egyszerűen bővíthető majd a már most is bőséges szolgáltatási skála. Ilyen például a Magyar Bíróképző Akadémia jelentkezéskezelő és képzéskereső alkalmazása, vagy a Bírósági Információs Rendszer automatikus publikáló megoldása. A június 12-én induló új központi oldal a Sense/Net portálszovtverére, a Portal Engine 5.5-re épült. Ez a rendszer már több hazai és külföldi nagyvállalatnál is bizonyított, többek között a Fővárosi Gázműveknél, a Magyar Villamos Műveknél, a Budapest Portálnál és a Magyar Nemzeti Banknál.

Előzmények