A briteknél is szabad lesz a digitális tartalom magáncélú másolása

Hirdetés


Tegnapelőtt írtunk arról, hogy az ausztrál törvényhozás a digitális kor kihívásaihoz alkalmazkodva jelentős mértékben készül a szerzői jogi törvényt módosítani, s a jövőben nem tekintenék automatikusan bűnözőknek a különféle digitális tartalmak másolóit, ám emellett a korábbi szigort alkalmaznák a kereskedelmi célokból készített másolatok készítői ellen. Az angolszász szellemi „nemzetközösség” feltehetően létezik, mert a napokban értesülhettünk arról, hogy a nagy-britanniai törvényhozók is hasonló rendelkezés megalkotására készülnek.

A szóban forgó törvényjavaslat a sokat vitatott „fair use” (mondjuk így: méltányos használat) jogi fogalom tisztázására és az új körülményekhez való alkalmazására törekszik, s láthatóan kiterjeszti a másolatok készítésének lehetőségeit – ám, az ausztrálokhoz hasonlóan, a kereskedelmi célból elkövetett „kalózkodást” az eddigieknél súlyosabban kívánja büntetni.

A Gowers Reportnak nevezett javaslat a régi szerzői jogi törvényt – melynek bizonyos passzusai az internetes lehetőségek megjelenésével értelmezhetetlenné, de legalábbis homályossá, nehezen alkalmazhatóvá váltak – a felhasználók jogainak kibővítése irányába szándékozik módosítani. A „fair use” fogalmának és gyakorlatának az Európai Unióban is van megfelelője, mely hasonlóképpen értelmezi a „méltányos használat”-ot, ezt „fair dealings”-nek (mondjuk: méltányos eljárás) nevezik.

A jelenleg érvényben levő rendelkezések szerint minden brit állampolgár jogosult egy, az eredetivel megegyező formátumú másolat elkészítésére; a jövőben a formátum megkötését el kívánják törölni, tehát a CD-n, DVD-n megvásárolt anyagot át lehet írni a hordozható zenelejátszóra vagy a számítógépre. Ez talán nem tűnik akkora nagy durranásnak, ám ha jogászként gondolkodunk, akkor óriási jelentőségű változást vehetünk észre: a legálisan vásárolt digitálisan védett (DRM-technológiával titkosított) tartalom védelmének „feltörése”, tehát egy titkosítás nélküli, például mp3-as formátumba történő konvertálása törvényessé válna – legalábbis akkor, ha ezt a rendelkezést nem pontosítják.

A fentebbi engedmény ellensúlyaként viszont szigorítanák a másolatok terjesztését, s a kifejezetten továbbadás céljából készített másolatok előállítóit 10 évig terjedő börtönnel sújtanák. E törekvés biztosítása érdekében a törvényjavaslat külön kiadásként a visszaéléseket vizsgáló kormányzati szerveknek 5 millió fontos támogatást ajánl, hogy kiterjeszthessék tevékenységüket.

Azóta történt

Előzmények