A DRM veszélyezteti a kultúrát, a kutatást és az oktatást

 

A British Library az angol Munkáspárt hétfői manchesteri gyűlésén közzétett kiáltványában a szerzői jogi törvény komoly változatását sürgeti, mert a jelenleg hatályos rendelkezés nem veszi figyelembe a technológiai fejlődést, s szükség van arra, hogy a digitális tartalmak vonatkozásában is egyértelmű legyen a szabályozás.

„Ha nem kerülnek be a szerzői jogi törvénybe a technológiai fejlesztésékből adódó új jelenségek szabályozásai, akkor ez a törvény mit sem ér” – nyilatkozta a ZDNet UK-nek Lynne Brindley, a British Library igazgatója. Véleménye szerint a jelenlegi digitális jogkezelési (DRM – digital rights management) technológiák és licencek lehetőséget adnak a tartalmak másolásának korlátozására, s ez messze meghaladja a szerzői jogi törvény előírásait. A DRM egy technikai eszköz, ám ennél sokkal átfogóbb értelemben használják. Nem lehet megkerülni, ha egy védett tartalomhoz akarunk hozzáférni, és ez a technológia nem veszti érvényét, ahogyan a hagyományos copyright, s alkalmazása lehetetlenné teszi a kivételes bánásmódot.

A könyvtár határozottan kiáll a kivételes esetek törvényi szabályozása és a méltányos megegyezések mellett, melyek a könyvtáraknak lehetővé teszik, hogy állományvédelmi és egyéb okok miatt másolatokat készíthessenek, s azokat kutatási célból szabadon hozzáférhetővé tehessék. E világszerte jelenlévő problémát egy olyanféle egyensúly megteremtésével kell megoldani, amely a hagyományos nyomtatott információhordozók esetében működött: az alkotók se járjanak rosszul, viszont a nagyközönség se legyen elzárva a tartalmak elől.

Nem szolgáltathatjuk ki az oktatást a kiadók önkényének

Az Open Rights Group, a digitális polgári jogokért küzdő szervezet teljes támogatásáról biztosította a British Library törekvéseit. „Az az egyik fő probléma, hogy az üzleti élet szereplői a digitális tartalmak licenceiben rejlő korlátozásokkal figyelmen kívül hagyják a szerzői jogi törvény bizonyos korlátozásait és kivételeit” – nyilatkozta Suw Charman, az Open Rights Group vezetője. Charman szerint a DRM szigora különösképpen a tudományos kutatásokat és az oktatást érinti hátrányosan. „Eddig, ha a könyvtár megszerzett egy nyomtatott újságot, a kutatók és a diákok készíthettek fénymásolatokat róla. Ezzel szemben, a digitális lapok korlátozzák a hozzáférést, s ez egy igen veszélyes tendencia. Ha megengedjük a vállalatoknak, hogy saját licenceket alkalmazzanak, aláássuk a szerzői jogi törvényt. Ha a kereskedelmi törvények fontosabbak, mint a szerzői jogi törvény, akkor lehetővé tesszük a kiadóknak, hogy olyan licenceket alkalmazzanak, amilyeneket csak akarnak – s jelen pillanatban ez történik” – vélekedik Suw Charman.

A British Library emellett felvetette az „orphan works” (azokat az alkotásokat, műveket nevezik így, amelyeknek nehéz vagy szinte lehetetlen megtalálni a jogtulajdonosát) problémáját, mert egyre növekszik azon tartalmak száma, amelyeket a jogtulajdonos ismeretlensége miatt nem lehet felhasználni. Ezzel a gonddal már az Egyesült Államokban is komolyan foglalkoznak, ez év februárjában jelent meg az amerikai Szerzői Jogi Hivatal állásfoglalása a kérdésről, s azóta az Európai Bizottság is napirendre vette az ügyet.

A könyvtár a kiáltvány közzététele után közvetítő szerepet óhajt játszani a szerzői jogi szabályozások még szigorúbb alkalmazását sürgetők és a radikális reform hívei között.

Azóta történt

Előzmények