A fájlcserélők ellen csak a perek hatásosak

A digitális zeneleadásokból tavaly világszerte 1,1 milliárd dollárt kasszírozott az iparág – jelentette a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI), melyet hazánkban a MAHASZ képvisel. Ez a piac teljes – egyébként folyamatosan csökkenő – forgalmának 6 százaléka, ami főként annak tükrében értékelendő, hogy két évvel ezelőtt ez a mutató még gyakorlatilag zéró volt. Az árbevétel nagyjából 60-40 százalékban oszlik meg az Apple iTuneshoz hasonló internetes zeneboltok és a mobiltelefonos csengőhangok között.

Az IFPI elnöke, John Kennedy azt is sikerként értékelte, hogy az utóbbi két évben annak ellenére sem nőtt az iparági bevételek csökkenéséért felelőssé tett jogtalan fájlcserélés mértéke, hogy a széles sávú hozzáférések gomba módra szaporodnak. „Nyerésre állunk, de még nem nyertük meg a háborút” – fogalmazott a BBC-nek Kennedy, aki szerint az új broadband felhasználók zöme már nem idegenkedik a fizetős zeneboltok felkeresésétől.

A fájlcserélésről leszokni nem akaró régebbi felhasználók meggyőzésére pedig a bíróságot tartja legalkalmasabbnak a szervezet, mely eddig 17 országban több mint 20 000 esetben indított pert illegális tartalommegosztás miatt. És a perek a tervek szerint tovább szaporodnak majd, mert – fogalmaz Kennedy – az „emberek még mindig nem hiszik, hogy őket is elővehetik”. Egy következő lépés lehet a szerzői jogsértéseket ellen fel nem lépő internetszolgáltatók bíróságra citálása, mondja az IFPI-elnök, aki szerint az ISP-k bevonásával a kalózkodás nagyrészt visszaszorítható lenne.

Azóta történt

Előzmények