A franciák is nekimennek a YouTube-nak


Nemrég írtunk róla, hogy beteljesült azok jóslata, akik a Google eljövendő nehézségeit emlegették, amikor a vállalat felvásárolta a népszerű videomegosztó oldalt, a YouTube-ot. Valóban, egymást követik a megindított szerzői perek, hiába a Google fogadkozása, tényleges intézkedései (egy speciális monitorozó-szűrő szoftver alkalmazása – igaz, a feltöltést nem akadályozzák, csak könnyebben megtalálhatóvá teszik az esetlegesen törvénysértő módon feltöltött tartalmakat), tárgyalási készsége (az eddigi panaszok kapcsán minden esetben eltávolították a szerzői jog által védett anyagokat). A közelmúltban az angol profi futballszövetség perelte be az oldalt, s ehhez a kezdeményezéshez most csatlakozott a francia profi labdarúgó-szövetség, valamint a francia teniszszövetség is.

Az eddigi panaszosok nem fogadják el a Google sokat vitatott érvelését – amely az amerikai törvényekre hivatkozik –, mely szerint a szolgáltatás gazdája ilyen esetekben nem felelős a felhasználók jogsértő cselekedetiért. A jogtulajdonosok azt tartják, hogy rendelkezésre állnak azok a technikai eszközök, amelyekkel meg lehet akadályozni a jogvédett anyagok feltöltését, mindössze elhatározás kérdése.

A perhez tegnap csatlakozó francia profi teniszszövetség médiaigazgatójának indoklása mindenesetre árulkodó a háttérben meghúzódó motivációkat illetően. Michel Grach – akinek legfőbb panasza, hogy a francia nyílt teniszbajnokság felvételei is láthatóak a YouTube-on – azt mondta, hogy szövetségük mindent megtesz e sportág amatőr és profi ágainak népszerűsítéséért és fejlesztéséért a hagyományos és az internetes média segítségével, ám ha a YouTube miatt bevételektől esnek el, akkor hiábavaló a munkájuk.


Az általános letámadáshoz csatlakozott, ugyancsak tegnap, a Cherry Lane Music Publishing, egy független zenei kiadó, akik több mint 65 ezer szerző jogát kezelik (például Elvis Presley-ét is), s Peter Primont, a kiadó igazgatója kifejtette, hogy hatalmas munkát végeznek a jogok kezelése és az abból befolyó jövedelmeknek az előadókhoz és az örökösökhöz történő eljuttatása kapcsán, s megengedhetetlen, hogy egy olyan vállalkozás, amely alig néhány éve működik, az internet lehetőségeit kihasználva tönkretegye finom és nagy munkát igényelő rendszerüket.

A Premier League szóvivője, Dan Johnson üdvözölte az újonnan csatlakozókat, s reményét fejezte ki, hogy mindez segít „megfegyelmezni” a Google-t és a YouTube-ot.

Elvis is alive!

Azóta történt

Előzmények