A Google otthon teszteli a WiFi-világuralmat

Sikeres volt a Google első próbálkozása egy egész várost lefedő WiFi-hálózat létrehozására, a főpróba színhelye a Google saját főhadiszállásának városa, Mountain View volt. A kaliforniai kisvárosban – ahol a cég ötezer dolgozójának több mint egyötöde lakik – 400 lámpaoszlopot bérel a Google a helyi önkormányzattól évi 12 600 dollárért. Ezeken fogják elhelyezni a vezeték nélküli hubokat, körülbelül 20-30 darabot négyzetmérföldenként, hogy biztosítsák az egész városra kiterjedő lefedettséget. A Mountain View-i WiFi-háló előre láthatóan jövő júniusban kezd működni.

A Szilícium-völgy szívében fekvő hetvenezres város azonban csak egy kisebb, bevezető lépés volt a Google számára a nagy ugráshoz. A keresőóriás is pályázik a San Franciscót lefedő "TechConnect" elnevezésű nagyszabású WiFi-beruházásra. A pályázatra már húsz ajánlat érkezett, de a döntési folyamat részleteiről még semmi konkrétat nem lehet tudni.

Épp ez a titkolózás zavarja a WiFi-beruházást szívügyének tekintő San Francisco-i Kimo Crossmant, aki webnetic.net címen található blogját – érdemes beleolvasni – teljes egészében a TechConnect tisztaságával kapcsolatos aggodalmainak szenteli. Mint mondja, a hasonló közbeszerzési eljárások az Egyesült Államok minden városában nyilvánosságot élveznek – San Franciscót kivéve. Crossman a TechConnect projekttanács egy augusztusi ülésével kapcsolatban így nyilatkozott: "Zavarbaejtően szervezetlen az egész. Az embernek az az érzése, hogy csak alibiből mennek végig a formaságokon – miközben egy háttéralkunak köszönhetően már réges-rég tudják, ki lesz a befutó."

(Kedves Olvasóink, látják, ezért kell örülnünk annak, hogy nem az Egyesült Államokban élünk – Magyaroszágon ilyen eljárás sosem fordulhatna elő... – a szerk.)

Azóta történt

Előzmények