A kiadók megnyerték a pert: 222 ezer dollárt kell fizetnie Jammie Thomasnak a fájlmegosztásért

Hirdetés


Jammie Thomas

A minnesotai Duluthban tartott tárgyaláson a meglepően gyorsan (mindössze három napig tartott a tárgyalás) dolgozó bíróság meghozta ítéletét abban a perben, melyet az amerikai kiadók szövetsége (RIAA) próbának szánt a további eljárásokhoz: Jammie Thomast 222 ezer dollár megfizetésére kötelezték a Kazaa fájlcserélő hálózaton történő letöltés és fájlmegosztás miatt.

„Remélem, hogy ez az üzenet megérteti mindenkivel, hogy felvételeink letöltése és terjesztése nem OK” – nyugtázta az ítéletet Richard Gabriel, a kiadói szövetség jogi képviselője, aki indoklásában elrettentő ítélet meghozatalát kérte a bíróságtól.

Jammie Thomas – egy gyermekét egyedül nevelő harminc éves brainerdi nő, aki a tárgyaláson egyébként tagadta, hogy használta volna a Kazaa-t – ügyében a felperes az 1702 dal közül kiemelt 24-et, s ezek feltöltése miatt egyenként 9250 dollár kártérítést szabott ki. Az ítélet kihirdetésekor az alperes elsírta magát, hiszen a fizetéséből élő nőnek mostantól élete végéig minden hónapban letiltják jövedelme egynegyedét, ráadásul az eljárási szabályok szerint a felperes ügyvédi költségeit is neki kellene állnia, így összesen körülbelül félmillió dollár tartozást halmozott fel.

A tárgyaláson az internetszolgáltatók és biztonsági szakemberek tanúvallomásával értek el eredményt a kiadók, mivel a szakértők kimutatták, hogy a szóban forgó „tereastarr” azonosítót Jammie Thomas használta. A megítélt kártérítés a lehetőségekhez képest közepesnek mondható (a szerzői jogi törvény szerint dalonként 750 dollártól 30 ezer dollárig lehet megítélni ezt az összeget), súlyosbító körülményként a vették figyelembe, hogy a jogsértés „szándékosan” történt.

A kiadók képviselője elmondta, hogy ez még csak a kezdet, hiszen összesen körülbelül 26 ezer esetben kérték eljárás indítását a szerzői jogi törvény megsértése miatt, s feltett szándékuk ezeket is végigvinni, igaz, a legtöbbjükkel peren kívül megegyeztek: ők néhány ezer dolláros kártérítéssel megúszták. Aki viszont tagadja vétkességét, mint Thomas, az hasonló eljárásra számíthat.

Azóta történt

Előzmények