A Lordok Háza az internetszolgáltatók felelősségét firtatja


A brit felsőház számára ma kiadott, az internetes biztonsági kockázatokról szóló jelentés készítői úgy vélik, hogy az internetszolgáltatóknak az eddigieknél nagyobb felelősséget kell vállalniuk a világháló biztonságosabbá tételében, mivel a végfelhasználók nem elég óvatosak.

A 121 oldalas jelentés készítői, a felsőház tudományos és technológiai bizottságának tagjai úgy vélik, hogy a brit kommunikációs hivatalnak (Office of Communications – Ofcom) a javulás érdekében a jelenlegi szabályozáson is változtatnia kellene – igaz, nem elkapkodott, s nem vasszigorral meghozott új intézkedésekre gondolnak, de úgy vélik, a módosítás elkerülhetetlen.

Az ISP-k (Internet Service Provider) általában azzal érvelnek, hogy a biztonság végfelhasználó felelőssége, s ezt az alapelvet az Ofcom is osztja jelenleg, ám a jelentés készítői úgy vélik, olyan típusú biztonsági kockázatok jelennek meg az internetes világ fejlődésével, hogy a felhasználók nem hogy védekezni nem tudnak ellene, de legtöbb esetben fel sem ismerik a veszélyt, míg a szolgáltatók, akik a hálózat kiemelt pontjain találhatóak, a birtokukban lévő szaktudás segítségével sokkalta hatékonyabban védekezhetnének. Példaként hozzák fel azt, hogy már most is van ilyen jellegű kötelezettségük: 2007 végéig minden brit szolgáltató köteles az Internet Watch Foundation adatbázisában szereplő, gyermekszexszel foglalkozó oldalakat blokkolni – a legtöbbjük már alkalmazza is a korlátozást.

Ám egyéb esetekben már sokkal ellentmondásosabb a helyzet, ugyanis a magasabb szintű felügyelet tartalomvizsgálatot jelentene, mivel nem támaszkodhatnak egy külső adatbázisra, amely alapján egy egyszerű válogatást és szűrést kell csak elvégezniük, ráadásul az uniós szabályozás szerint (E-Commerce Directive) a szolgáltatók nem kötelesek monitorozni a rajtuk keresztül zajló forgalmat a tartalom alapján.

Ennek ellenére a jelentés készítői azt mondják, hogy ha józan ésszel gondolkodunk, akkor mégis csak felmerül a felelősség kérdése, mert amennyiben egy szolgáltató észleli azt, hogy a felhasználó gépéről spam vagy rosszindulatú szoftver indul, s az másoknak kárt okoz, akkor vajon miért nem tesz a baj megelőzése érdekében lépéseket?

A jelentésre reagálva az Open Rights Group, egy független jogvédő csoport óvatosságra intett, mivel komoly veszély rejlik abban is, hogy ha a szolgáltatókat egyfajta internetes rendőrséggé kívánják alakítani.

Azóta történt

Előzmények