A német rendőröknek egyelőre tilos a hackelés

Hirdetés


Egy német bíróság hétfői határozata szerint a rendőrség nem kutakodhat titokban a gyanúsítottak számítógépének merevlemezén az interneten keresztül.

A karlsruhei szövetségi bíróság döntése értelmében a rendőrök a nyomozás során nem használhatnak olyan szoftvereket – amelyeket Németországban Bundes-Trojaner-nek hívnak –, melyekkel távolról is képesek megismerni a merevlemezek tartalmát – legalábbis addig nem, amíg a parlament nem hoz egy olyan törvényt, amely kifejezetten megengedi ezt. A német Szövetségi Nyomozó Iroda fordult a bírósághoz állásfoglalásért, miután a figyelem középpontjába került, hogy a terroristák után vizsgálódó rendőrség többféle módon is gyűjt adatokat az interneten keresztül. A bíróság indoklása szerint az ilyen titkos vizsgálat nem hasonlítható sem a házkutatáshoz – mely a gyanúsított vagy tanúk jelenlétében zajlik, s ha az alapos gyanú miatt lefoglalják a gépet, akkor természetesen megvizsgálhatják –, sem a telefonos lehallgatáshoz, amikor élő kommunikációt, nem pedig rögzített adatokat figyelnek meg, ezért jelenleg nincs olyan jogszabály, amely alapján engedélyezni lehetne az ilyen eljárást. Érdekes a jogászok állásfoglalása az elektronikus levelezés megfigyeléséről: törvényességi szempontból a már eddig is gyakorolt e-mail monitorozás szabályosnak tekinthető, de csak akkor, ha megőrzi élő jellegét, tehát működés közben szabad csak megfigyelni a tartalmakat, a gépen tárolt leveleket viszont nem.

Habár sokan a civil jogok védelmének győzedelmeskedését látják a határozatban, a történet nagy valószínűséggel nem fog ezen a ponton lezárulni. A bíróság állásfoglalása tiszta helyzetet teremtett, s éppen ezért Wolfgang Schäuble német belügyminiszter, aki viszont – elsősorban a terroristák elleni küzdelemben – rendkívül fontosnak tartja a fent említett nyomozási módszer alkalmazását, kijelentette, hogy mihamarabb törvénymódosítási javaslattal fog előállni.

Azóta történt

Előzmények