A Sharp új LCD-gyárat nyit Európában


A Sharp elnöke, Mikio Katajama és a lengyel kormány egyik képviselője, 2007. augusztus 28-án formális, japán ceremónia közepette nyitotta meg a technológiai nagyvállalat új, LCD tévéket készítő gyárát.

A vállalat értékelése szerint jelenleg Európa a lapos tévék legnagyobb piaca, mivel a teljes tévépiac több mint 40 százalékát itt értékesítik. Az európai tévékereslet 2007-ben 50 százalékkal nőtt, s ez 27 millió LCD tévét jelent. A vállalat ezért Európát a jövő piacának tekinti, és azonnal megkezdi a toruńi gyárban az LCD készülékek gyártását. Az alig egy éves tervezést és közel 44 millió eurós beruházást követően a vállalat az LCD modulokon kívül Sharp AQUOS LCD tévéket is gyárt majd az új üzemben.

„Az LCD tévé gyártásának lengyelországi bevezetése jelzés arra, hogy mennyire fontos a Sharp számára az európai piac. A toruńi üzem lehetőséget teremt számunkra, hogy még inkább kielégítsük az LCD tévék iránti egyre növekvő európai keresletet. A vállalat vezetésének tudatos döntése volt, hogy új gyárát Kelet-Európában építse fel, mivel a kontinensnek ezen a területén fejlődik legdinamikusabban az LCD-k iránti kereslet” – nyilatkozta Tosijuki Tadzsima, a Sharp Electronics Europe ügyvezető igazgatója. „Az olyan országok, mint Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia magas növekedési rátát mutatnak az LCD tévék értékesítése terén, és a jövőben egyre meghatározóbb piacokká válnak. Erre a fejlődésre még korai stádiumban felfigyeltünk, és egyenesen a kulcspiacra koncentráltunk új gyárunk nyitásával. Ez időbeli, pénzbeli és szállításbeli előnyöket jelent a vállalat számára, különösen az előttünk álltó év végi hajrában”, közölte Tadzsima.


Tosijuki Tadzsima

Az új gyár, Sharp Manufacturing Poland (SMPL) révén a vállalat tovább bővíti globális ellátó stratégiáját, lehetővé téve, hogy a célpiacokon még gyorsabban tudja kiszolgálni az LCD tévék iránti keresletet. A Sharp globális ellátó stratégiájának lényege az integrált gyártás, tehát például az LCD modulok és a kész LCD tévé gyártásának egy üzembe történő összevonása. Az európai piac kiszolgálására épült lengyel LCD tévéket készítő gyár olyan üzemek sorához csatlakozik, mint a mexikói, a kínai, a malajziai és a japán (Kamejama).

A tévékhez az LCD panelek Kamejamából, a világ legmodernebb LCD gyárából érkeznek. A Kamejama II-ben a Sharp egy éve működteti a világ első nyolcadik generációs LCD gyárát, ahol képesek a világ legnagyobb alappaneljének előállítására, amely 2,16 x 2,24 méteres. Az új generációs nagyformátumú full-HD Sharp AQUOS LCD tévék számára az egyedi paneleket 5,3 négyzetméteres alappanelekből vágják ki. Ezeket aztán az új toruńi gyárba szállítják további felhasználásra. Egy Kamejama II alappanelből például nyolc 46 colos vagy hat 52 colos LCD TV gyártható.

Toruńban a Sharp nem csak LCD tévéket előállító gyárat épített, hanem egy hozzá kapcsolódó ipari parkot is. A lengyelországi Sharp Crystal Park 177 hektáron épült s itt, a Sharp gyárához közel, az LCD tévé gyártásához kapcsolódó beszállítók is helyet kaptak, így a rövidebb szállítási távolság gyorsabb ellátást és a széndioxid-kibocsátás, valamint a szállítási idő csökkentését is jelenti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények