A veterán amerikai katonákat visszaküldik a virtuális Irakba – gyógyulni


Az Egyesült Államok társadalma eddig minden megvívott háborúja után súlyosan megszenvedte azt, hogy hazatérő katonái jó részét képtelenek voltak integrálni a békébe. A jelenleg folyó iraki harci cselekmények is újra előhozták ezt a problémát, ám most egy amerikai egyetem kutatói úgy vélik, tudományos megoldást találtak a gondra.

Az Emory Egyetem kutatói egy projekten dolgoznak, mely véleményük szerint segíthet azoknak a katonáknak, akik képtelenek a háború okozta hatásokkal a leszerelés után megbirkózni – a felmérések szerint a kiszolgált katonák egyharmada érintett az úgynevezett poszttraumás stresszbetegségben (PTSD).

Azoknál a katonáknál, akik ettől a betegségtől szenvednek, próbálkoztak gyógyszeres kezeléssel (a d-Cycloserine nevű szerrel), hogy szorongásos tüneteiket és rettegési rohamaikat mérsékeljék, s most az új, már egy évtizede folyó kísérletek azt mutatják, hogy egy olyan virtuális világ, ahol újra az iraki harctéren találják magukat gyorsabb és hatékonyabb javulást hoz e gyógyszerrel együtt. Aaron Beach, egy 23 éves veterán, aki részt vett a kísérletben, arról számolt be, hogy a modellezett valóság – habár érzi az eltéréseket – ijesztően hasonlít az eredeti színtérre: a sisakot viselő katona a dízelolaj szagán túl még a (virtuálisan) mellette ülő társa testszagát is érzi, a harci jármű rázkódását, a találatot kapott gép borulását is érzékeli. Nagyon fontos, hogy a személyre szabott program alapján megpróbálják azokat a helyzeteket modellezni, melyek a legnagyobb hatást gyakorolták az adott katonára, Beach esetében saját és társa megsebesülésének körülményeit.


Ez a felidézés a kutatók szerint oldja a feszültséget, ám azt nem tudják kontrollálni, hogy amikor nem a laborban ül Beach, akkor mi történik vele, hiszen ezer dolog van a békés amerikai életben, amely előhívja a szorongásos tüneteket: forgalmi dugó, egy elhagyott autó látványa, egy ismerős szag stb. Jelen pillanatban párhuzamos kutatások folynak, melynek során a virtuális valóságba belépő katonák egy része a nyugtató hatású gyógyszert is kapja, míg másik részük csak placebót. Az egyetem kutatói a kombinált módszer, pontosabban a gyógyszer ilyen típusú felhasználásának törzskönyvezését akarják elérni.

Azóta történt

Előzmények