Az Amazon könyvei iPhone-on is olvashatók

Megint újított az elektronikus könyvek terjesztésével régóta kísérletező Amazon.com. A világ legnagyobb internetes kereskedőcége néhány hete mutatta be e-könyv-olvasójának második generációját, a Kindle 2-t, most pedig arról adott hírt, hogy méretes, 240 ezer kötetet számláló e-könyv-gyűjteményét megnyitja az iPhone- és iPod-tulajdonosok előtt is. A másolásvédelemmel ellátott szövegek olvasásához szükséges, ingyenes szoftvert az Apple app store-ból lehet letölteni.

A hírügynökségek által megkérdezett elemzők szerint a lépés magától értetődő volt, mert a hatalmas könyvrepertoár Kindle-höz láncolásával csak a saját piacát korlátozta a vállalat. Ugyan a 2007-ben bemutatott e-könyv-olvasójának eladásai adatait nem publikálja az Amazon – becslések szerint tavaly nagyjából félmillió darabot értékesített –, de az érintőképernyős Apple-kütyük felhasználói bázisával szinte biztosan többszörösére bővíti a potenciális vevők körét. Tavaly csak az Egyesült Államokban 4,3 millió iPhone 3G talált gazdára.

„Ha az emberek vásárolják a könyveiket, nem hiszem, hogy zavarni fogja a céget, hogy nem vesznek Kindle-t. Alighanem a könyvek nyomnak többet a latban” – magyarázta az AP tudósítójának az egyik szakértő.

Az Amazon könyvolvasó szoftveréből egyelőre közvetlenül nem lehet vásárolni, erre csak az iPhone, iPod vagy asztali számítógép böngészőjén keresztül van lehetőség. A programhoz és cég e-könyv-boltjához egyébként csak az Egyesült Államokban élő felhasználók férnek hozzá. A vállalat tervei között ugyan szerepel a nemzetközi nyitás is, de erre a kiadói jogok miatt szinte biztosan sokat kell még várni.

Azóta történt

Előzmények