Aranylázban ég az AOL

A híroldalakon az utóbbi időben általában elítélendő tettek miatt szereplő AOL újra egy különleges eljárásával hívta fel magára a figyelmet. Ám ebben az ügyben az amerikai cég a károsult, ők keresik az igazukat és a pénzüket – de nem mondhatnánk, hogy mindennapi módon.

Történt, hogy tavaly Davis Wolfgang Hawke-ot – ahogyan a sajtóban ismertté vált: a „Spamkirályt” – egy Virginia állambéli bíróság jogerősen elítélte az „anti-spam törvény” megszegéséért, s 12,8 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a felperes AOL számára. Hawke történetét Brian McWilliams írta meg nagysikerű könyvében, s ebből tudható, hogy amikor legjobban ment az üzlet, a „Spamkirály” és üzlettársai – pornó-, hitel-, ékszer és gyógyszerhirdetéseket tartalmazó spamekkel – havi 600 000 dollárt is megkerestek. McWilliams szerint Hawke ennek ellenére úgy élt, mint egy hajléktalan, értékeit pedig elásta.

A pénzét kereső AOL nemrég viszont bemutatott a bíróságon egy nyugtát, mely szerint Hawke nagy mennyiségű arany- és platinarudat vásárolt, s ezeket vélhetőleg a szülei telkén ásta el. Az AOL elhatározta, hogy geológusok és bulldózerek segítségével nyomára bukkan a kincsnek.

Hawke szüleit nem zaklatta fel a dolog. „Engem aztán nem izgat, ha teljesen fel is túrják az udvaromat; úgyis csak bolondot csinálnak magukból” – mondta Hawke anyja. Állítása szerint már egy éve nem is látta a fiát. Az AOL viszont a bírósági határozatra hivatkozva nem lép vissza, mindenképpen meg akarják indítani a keresést.

Ez az eljárás még az Egyesül Államokban is szokatlan; az előfordult már hogy egy másik hasonló, spamküldés miatt lefolytatott ügy végén az elítélttől plazmatévét és más értéktárgyakat foglaltak le, de arany után még senkinek a kertjében nem kutattak. Az AOL biztosította a családot, hogy olyan tapintatosan fogják elvégezni a munkát, amennyire csak lehetséges.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AOC

Előzmények