Chippánik: az ASML kinőtte Hollandiát, ez egyben politikai krízis is

Az ASML a növekedése érdekében lényegében Hollandián túl terjeszkedne, de a miniszterelnökkel való találkozás után kizárták a távozás lehetőségét.

Krízistalálkozót tartott Hollandia miniszterelnökével az ASML vezetősége, ezután pedig az ország legnagyobb cége kizárta a távozás lehetőségét, de aggódik a jövőbeli növekedése miatt.

Egy ideje nyilvánvaló, hogy az ASML nehéz helyzetbe kerül, hiszen a chipgyártó eszközök piacán megtartotta világuralmát, az eszközök vételára az egekben van, mégis hatalmas azokra a kereslet. Az USA azonban nagy nyomást gyakorol a hollandokra (is), hogy vágják el Kínát a technológiáktól.

Miközben a chipgyártók öntik a dollártízmilliárdokat az új gyárakba világszerte, az ASML a nagy kereslet miatt a következő évtizedben meg akarja duplázni a méretét. Arra figyelmeztet, erre hazai pályán nem igazán van lehetősége.

Peter Wennink vezérigazgató szerint hatalmas különbségek vannak az iparág aggályai, az ő terveik és a politikusok gondolatai között. Hozzátette: ha Hollandiában nem tud nőni az ASML, akkor majd tud máshol.

A cég 42 ezer embert foglalkoztat, ennek felét a veldhoveni főhadiszállás környékén, ahol tervezik és összeszerelik a gépeiket. Az ASML szerint gond van a külföldi szakemberek elcsábításával, az építési engedélyek beszerzésével, a helyi elektromos hálózat terhelhetőségével, a közlekedéssel, továbbá a növekedést kiszolgáló tervekkel, az iskolákra, lakhatásra, kórházakra vonatkozóan.

Az utóbbi években több multicég is távozott az országból, így az ASML panaszait a kormány igyekezne megoldani. Nem lesz azonban egyik oldalnak sem könnyű dolga, ugyanis a bevándorlás kérdése nagy politikai vita lett az országban, a külföldi diákok beáramlását már most korlátozták, a tehetséges külföldi dolgozók adómentességét eltörölték. Az ASML mindkét döntést kritizálta, ami nem meglepő annak fényében, hogy a dolgozóik több mint 40 százaléka nem holland.

A kormány igyekezne az ASML kedvében járni, de állítólag ez nehéz, mivel amíg az ágazat például a külföldiek adómentességének visszaállítását követeli, ez a téma eleve kiverte a biztosítékot a holland szavazóknál.

Márpedig a téma igen bonyolult, hiszen az USA is rendszeresen beleszólna, a képet pedig tovább árnyalja, hogy a Huawei és a SMIC a jelentések szerint amerikai technológiával gyártották a fejlett chipjeiket. A folyamatok nem mostanában fordulnak vissza, amit jól jelez, hogy az amerikai képviselőház a jövő héten szavazhat meg egy olyan törvényt, amely 6 hónapot ad a ByteDance-nek, hogy kiszálljon a TikTokból, vagy jön az amerikai betiltás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények