Atombiztos adatközpont a föld alatt

Tudott dolog, hogy a munkavállalókat többféle módon is lehet motiválni jobb munkavégzésre – mármint a megfelelő mennyiségű pénzmagon kívül is. Sokfelé alkalmaznak mindenféle kompenzációs és motivációs csomagot, de a megfelelő munkakörnyezet kialakítása legalább ennyire fontos. Közismert példa erre a Google, és futurisztikus új létesítményével egy svéd internetszolgáltató, a Bahnhof is benevezhet a dolgozóbarát munkahelyek versenyébe.

A vállalat az új adatközpontját Stockholm belvárosába telepítette. A létesítmény különlegességét az adja, hogy nem a felszínen, hanem a föld, egészen pontosan 30 méternyi gránitréteg alatt található, egy a hidegháború idején kialakított atombunkerben, amely állítólag sértetlen marad akkor is, ha a közelben hidrogénbomba robban.

A központban áramkimaradás esetén két, német tengeralattjárókba tervezett Maybach (MTU) dízelmotor 1,5 megawattnyi áramot tud biztosítani, a számítógépes hálózat pedig többszörösen túlbiztosított: mind az optikai, mind a rézkábeles hálózatból van tartalék. Mivel a földfelszín messze van, mesterségesen szimulálják a napszakok változásait, de van itt melegház, trópusi környezet, vízesés, „űr témájú” konferenciaterem, valamint egy 2600 literes tengervizes akvárium is.

Jon Karlung, a Bahnhof vezérigazgatója büszkén mondja, hogy a tervezéskor az embert állították a középpontba. Nemcsak egy tradicionális és unalmas hostingcentert akartak építeni, hanem olyat, amely különbözik minden eddigitől, futurisztikus ihletésű és egyediségével figyelemfelkeltő. Ami önmagában sem rossz marketingmódszer: a központban megforduló ügyfelek szinte biztosan mesélni fognak arról, amit láttak. S hogy hányan dolgoznak itt? 15-en.

Azóta történt

Előzmények