Az APEH rendreutasította a BSA-t

Az APEH sajtóközleményben tette közzé, hogy a közelmúltban szerzett információik szerint a Business Software Alliance (BSA), miközben a magyar vállalkozóktól szoftvereik nyilvántartására vonatkozó adatokat követel, leveleiben az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásra hivatkozva úgy informálja a társaságokat, hogy ha nem tesznek eleget a kérésnek, akkor élnek az APEH és a BSA közötti együttműködési szerződésben rögzített jogaikkal – adja hírül a NAPIonline. Az APEH vezetése ezzel kapcsolatban most kijelenti, hogy a BSA nem egyeztette az adóhivatallal e levelek tartalmát, a levél nem tükrözi a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet arra, hogy már október végén nyomatékosan emlékeztették a BSA vezetőit: a megállapodásban rögzítetteken túl ne tegyenek lépéseket, mivel ezzel a két szervezet közötti együttműködést veszélyeztetik. Akkor azt az ígéretet kapták, hogy a több ezer tervezett levél kiküldését leállítják, s a már kiküldött levelek miatt keletkezett félreértéseket is tisztázzák. Az APEH újra kijelenti, hogy a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében kötött együttműködési megállapodást a BSA-val, a BSA pedig – a megállapodás szerint – szerzői jogi kérdésekben nyújt támogatást, illetve a szoftverlicenceket érintő szerződések informatikai vonatkozásairól ad tájékoztatást.

A közleményben az APEH határozottan kijelenti, hogy az együttműködési megállapodás kizárólag az APEH és a BSA viszonyára vonatkozik, s nem ad, nem is adhat többletjogosítványt a BSA számára külső szervezetekkel szemben. Mindössze annyi történt, hogy az APEH a BSA mint magánszervezet által kidolgozott szoftver-nyilvántartási ajánlást számviteli és adózási szempontból véleményezte, ám az adóhatóság azt is megállapította, hogy a levelekben szereplő szoftvernyilvántartás a BSA-nak mint magánszervezetnek az ajánlása, nem tekinthető hatósági előírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna. A törvényességi helyzet változatlan a megállapodás után is, így az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi, tehát – jogosítványainak és feladatkörének megfelelően – az elszámolás szabályszerűségét vizsgálja az adószámmal rendelkező vállalkozóknál, vállalkozásoknál; vagyis hogy az üzleti tevékenységhez igénybe vett szoftverek legálisak-e. Ha a revizorok bűncselekményre utaló jeleket találnak, jelzik a társhatóságoknak. (Nem a BSA-nak – a szerk.)

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények