Az időjósoké a leggyorsabb hazai szuperkomputer

Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a tavalyi év végén döntött rövid távú időjárás-előrejelzési modelljének korszerűsítéséről, ami a számítási kapacitást növelését is maga után vonja. Amint a gépet forgalmazó Silicon Computers Kft. közleményéből kiderül: az időjósok több eltérő platform tesztelése után egy SGI Altix szuperszámítógép vásárlása mellett döntöttek. Ez a gép a teszt során használt két különböző előrejelzési modell futtatása során is jobb ár-teljesítmény arányt ért el, mint a Power- vagy Opteron-alapú megoldások.

A kiválasztott szuperkomputer a maga 900 gflop (milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményével egyben a legerősebb lesz Magyarországon, miután néhány hónapon belül üzembe állítják. Ezzel nagyjából háromszor olyan gyors, mint a jelenlegi listavezető, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodában (NIIFI) szolgálatot teljesítő, 148 processzoros Sun Fire rendszer. (A világ legerősebb szuperkomputere, az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában található IBM BlueGene/L az új magyar csúcstartó lóerejének több mint háromszázszorosával rendelkezik.)

Az OMSZ-hez kerülő SGI Altix 3700 Bx2 144 darab Intel Itanium 2 processzorral, 288 GB memóriával és Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 operációs rendszerrel van felszerelve, és osztott memóriás (SMP) platformra épül. Az új masinának köszönhetően egy 48 órás előrejelzés lefuttatása a jelenleg használt modellen egy óráról 10 perce rövidül.

Azóta történt

Előzmények