Az internet atyja ad elő a Mindentudás Egyetemén


Vinton Gray Cerf

Az internet egyik alapító atyjaként ismert Vint Cerf, a Google alelnöke tart előadást a Mindentudás Egyetemén április 2-án. Előadásának témája az internet szabadsága, a felhasználók egyenrangúsága.

Vint Cerf hozta létre – többedmagával – a hálózatba kapcsolt számítógépek közötti erőforrásmegosztást végző TCP/IP protokollok mellett az első kereskedelmi e-mail szolgáltatást is. Már egyetemistaként részt vett az ARPANET, az első csomagkapcsolt számítógép-hálózat megalkotásában, később az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának felkérésére a DARPA-val, az internet ősével foglalkozó kutatás-fejlesztési program vezetőjeként dolgozott. 2005-ben elnyerte a számítástechnikai Nobel-díjként ismert Turing-díjat, valamint Bill Clintontól a National Medal of Technology, George W. Bushtól a Presidential Medal of Freedom díjakat.

Elnöke a doménneveket ellenőrző ICANN-nak, 2005 óta pedig a Google alelnöke is. Hivatalos munkaköri megjelölése szerint ő a „Chief Internet Evangelist” a vállalatnál, a feladata, hogy az internet jövőjét illetően előrejelzéseket tegyen. Emellett a NASA egyik laboratóriumával közösen a bolygóközi kommunikáció egy új szabványának kidolgozásával foglalkozik, amely nagyon jó hibatűréssel valósít meg lézeres vagy rádiókommunikációt.

Előadásában Cerf bemutatja, hogyan járul hozzá az internet a társadalom demokratizálódásához, továbbá átfogó képet ad az internetfelhasználók egyenrangúságát biztosító technikai megoldásokról és működési elvekről. Az előadás – amely április 2-án este fél nyolckor kezdődik a Mindentudás Egyetemén, a Jövő Háza Teátrumában – az internetes visszaélésekből fakadó olyan kérdésekkel is foglalkozik, mint az illegalitás, titoktartás, az információ sérthetetlensége és az információáramlás kontrollálhatósága.

Azóta történt

Előzmények