Baráti fájlmegosztás

Még mindig úgy néz ki a dzsenini palesztin menekülttábor, mintha földrengés rázta volna meg, miután tavaly az öngyilkos merénylők kiképzését megelőzendő az izraeliek földig rombolták a területet. Így első hallásra talán meglepő – a másodikra azonban már messze nem az –, hogy az Earth Station 5 peer-to-peer (p2p)-szolgáltató éppen ezt a tábort jelölte meg székhelyeként. A megszállt palesztin területekre nem ér el az amerikai zeneipar keze – magyarázza a döntést Steve Taylor, a vállalkozás szóvivője –, ezért nem tudják megakadályozni az embereket abban, hogy ezen a szolgáltatón keresztül megosszák egymással zenéiket. Hogy a felhasználók nyomon követésével se próbálkozhassanak a kiadók, az Earth Station 5 – a cég állítása szerint – fejlett technológiát üzemeltet az ügyfelek visszakeresésének megelőzésére.

Amikor a zeneipari vállalatok panaszkodtak mindezek miatt, Taylor a következőt üzente nekik a Salon.com website-on keresztül: "Azt mondjuk nekik, menjenek a p...ba" – idézi szó szerint a szóvivőt a The Economist.

A szolgáltató tulajdonosi köre enyhén szólva vegyes. A menedzsmentben vannak jordániaiak, palesztinok, oroszok és izraeliek, akik – egy a sajtónak kiadott nyilatkozat szerint – állítólag szeretik és tisztelik egymást. Akár igaz ez, akár nem, az biztos, hogy nem sokat cicóznak: miután beletenyereltek a világ zeneiparának üzletébe, idén júliusban – tíz ingyenes pornósite indításával – összeakasztották bajszukat a szexiparral is. A menekülttáborban lévő főhadiszállás ugyanakkor nem csupán azért hasznos a tulajdonosoknak, mert a vállalkozást kívül helyezi az Egyesült Államok – és gyakorlatilag bármely más ország – hatóságainak hatáskörén, hanem azért is, mert teljes inkognitót biztosít a számukra. Lehet, hogy nem is az említett "baráti társaságé" a cég, hanem valaki másé. Része lehet benne például Stephen Cohennek, egy mexikói száműzetésbe menekült amerikainak is. Cohent, aki korábban már ült csalásért, arra kötelezte a bíróság, hogy adja vissza a sex.com internetcím szintén csalással ellopott tulajdonjogát Gary Kremennek, és fizessen a károsultnak 65 millió dollár kártérítést. Elkerülendő a büntetés teljesítését, Cohen Mexikóba menekült, ám Kremen állítása szerint az elmúlt hat hónapban többször is felhívta a károsultat, beszélt neki az Earth Station 5-ről mint új vállalkozásáról a dzsenini menekülttáborban, és a kártérítés megfizetése helyett részesedést ajánlott neki a cégben. Cohen nem nyilatkozott az ügyről.

Akárkik is állnak a p2p-szolgáltató mögött, elég jól mehet az üzletük. A cég – állítása szerint – 19 millió ügyfelet gyűjtött, jórészt nem angol nyelvterületről. Ha ez igaz, akkor jelenleg ez a legnépszerűbb fájlmegosztó portál a világon. Pillanatnyilag mindent ingyen adnak, és még hirdetéseket sem kell kerülgetniük a site látogatóinak. Taylor szerint havi kétmillió dollárba kerül a rendszer üzemeltetése, minimális bevétel mellett. Terveik szerint online szerencsejátékokból, sportfogadásból és reklámokból akarják fenntartani a szolgáltatást.

Azóta történt