Bekeményítenek a jogvédők az Egyesült Királyságban

A brit zenei kiadóvállalatokat képviselő BPI nyomására a közeljövőben több ezer olyan internetező kaphat figyelmeztetést, akit azon kapnak, hogy illegálisan osztott meg jogvédett számokat – írja a BBC. A szigetország egyik legnagyobb internetszolgáltatójával, a Virgin Mediával kötött megállapodás értelmében már 800 felhasználónak ki is küldték az első leveleket. A kiadóvállalatok szövetsége mindamellett, hogy további szolgáltatókkal is igyekszik megállapodni, szeretné elérni egy, a francia modellhez hasonló, „three-strikes-and-you’re-out” szabályozás bevezetését, amelynek értelmében a többszöri felszólításra sem reagáló felhasználók internet-előfizetését felmondják az ISP-k.

Geoff Taylor, a BPI elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy az illegális fájlcsere visszaszorításának kulcsa a felhasználók tájékoztatásában rejlik, és ebben a Virgin Media példaértékű együttműködést tanúsít. Mivel az egyes felhasználók személyes adatai nem adhatóak ki a szövetség részére, ezért a kérdéses leveleket a Virgin Media postázza. Minden figyelmeztetés két részből áll: az egyik levél tartalmazza a szolgáltató jelentését, mely szerint ügyfelüket jogvédett anyag megosztásán kapták, a másik pedig néhány magyarázattal és tanáccsal szolgál a BPI-től, hogy a felhasználó a jövőben hogy kerülje el az illegális fájlcserét.

A szövetség szerint a szolgáltatók felelőssége, hogy az előfizetőiket a törvények betartására tanítsák. Ezzel a kijelentéssel azonban az együttműködést elutasító Carphone Warehouse mellett valószínűleg sok más szolgáltató sem ért egyet. De a kiadóvállalatok szövetsége nem adja fel a harcot, és perrel fenyegeti az engedetlen ISP-ket.

Azóta történt

Előzmények