Bigyólexikon a webkettes világ számára

A webes világ mai napság egyik legkedveltebb eszköze az úgynevezett widget (egyelőre jó magyar neve még nem született, sőt, a gadget – mely inkább a hardvereknél használatos – és a widget megkülönböztetése is problémákat okoz még; de mondhatjuk bigyónak, mütyürnek…), melynek beépítése a weboldalba különleges vagy egyszerűen csak kényelmi igényeket elégít ki. Ezek az apró „cuccok” olyan kódok, melyek egy speciális feladat ellátására kialakított miniprogramot takarnak, s a webkettes világ virágzásával mind nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Ezt a tendenciát felismerve, most elindult egy új weboldal, a Widgipedia, mely a sok ezernyi widget közötti tájékozódást kívánja segíteni. Az oldal egy hatalmas katalógus, mely a különböző platformok, felhasználási területek, cégek, típusok stb. alapján igyekszik összegyűjteni az elérhető widgeteket, s kiszolgálni a felhasználók igényeit. A közösségi oldalak mintájára készített oldalon a kívánt widget bemutatása, hozzáférése is könnyedén elérhető, ráadásul egy dinamikusan bővülő szekcióban a hordozható eszközökön működő (jelen pillanatban erősen az iPhone-ra koncentrálva) widgetek is megszerezhetőek.



A közösségi funkcióra nagy hangsúlyt helyeznek, mely abban nyilvánul meg, hogy a widgetek megosztására és további fejlesztésére, illetve ennek serkentésére különösen odafigyeltek az oldal üzemeltetői – az egyes fejlesztőknek külön oldalaik jöhetnek létre, ha ők is úgy akarják.

Egy blogközpontú, webkettes világban ez az oldal számos felhasználó számára kincsesbánya lehet.

Azóta történt

Előzmények