Bojkottfelhívás egy netszolgáltató ellen


Szájzár

Kétségtelen tény, hogy Európában Németország és a skandináv államok civil közösségei a legöntudatosabbak, ha polgári, állampolgári jogaik csorbításáról van szó. Természetesen nincs ez másképpen az informatika térhódításával kapcsolatosan felmerülő új konfliktusok esetében sem. E társadalmak, amelyek élen járnak e területen is, már számtalanszor megmutatták, hogy érzékenyen reagálnak a legfrissebb változásokra. Nem véletlen, hogy a skandináv országok fogyasztóvédelmi szervezetei voltak azok, akik tárgyalóasztalhoz kényszerítették az európai piacot meghódítani kívánó Apple-t az iTunes kapcsán, s az sem esetleges, hogy a kontinensen mintaadóként Svédországban erősödött meg egy kalózpárt, mely már joggal aspirálhatott parlamenti székekre is. S ha esetleg mondhatjuk is rájuk azt, hogy a világ jelenlegi viszonyai között valamiféle naiv idealizmus jellemzi tevékenységüket, azért azt nem lehet megtagadni tőlük, hogy szövegeiket olvasva a szabadság levegőjének édes ízét érzi az ember. Most egy újabb kezdeményezés bizonyítja szilárdságukat és aktivitásukat.

Lapunkban igen sokszor foglalkoztunk már az allofmp3.com ügyével, mert az eset ékesszólóan vonultatja fel az internet által megteremtett új konfliktusok közül az egyik legfontosabb, a szerzői jogi tisztázatlanság dilemmájának szinte összes elemét.

Az allofmp3.com egy oroszországi online zenebolt, melynek léte vagy betiltása világpolitikai viharokat kavart, ugyanis az Egyesült Államok – többek között – az oldal betiltását szabta feltételül Oroszország WTO-tagsági kérelmével kapcsolatban. Az ügy körüli hercehurca szinte állatorvosi lóként mutatja meg napjaink igen fontos internetes gazdasági konfliktusait. A felületes szemlélő számára is nyilvánvaló, hogy a törvényesség követelőinek köntösébe bújt médiavállalatok érvelése valójában igen tisztán leírható gazdasági érdekvédelmet takar, hiszen ugyanazokat a zenéket az oroszok a nyugati cégek által megszabott árak töredékéért árulják. De – ha a történetet végigkövetjük, s legalább minimális ismereteink vannak az orosz gazdasági, jogi és politikai viszonyokról – az allofmp3.com védekezése kapcsán is felmerülhetnek kételyek, hiszen figyelmen kívül hagynak nemzetközi szerződéseket, s az is kérdés, hiszen sosem térnek ki erre, hogy milyen feltételekkel jutnak az eladásra kínált zenékhez. A nagypolitikaivá avanzsált gazdasági, jogi ügy most odáig jutott, hogy az amerikaiak vezette csoport rákényszerítette Oroszországot, hogy a lehető legkeményebben lépjen fel a zeneáruház ellen – különben sosem lesznek a WTO tagja.


Döntsd a tőkét...

Az ügy európai folyománya, hogy Dániában is letiltották az orosz weboldalt, majd nemrégiben egy svéd internetszolgáltató is hasonló rendelkezést hozott, s erre reagált most a Piratpartiet, a svéd kalózpárt. Közleményük szerint a dán és a svéd kalózpárt, illetve az időközben nemzetközivé vált thepiratebay.org tűrhetetlennek tartják, hogy a Perspektiv Bredband nevű svéd internetszolgáltató (akik Dániában is érdekeltek) letiltotta az orosz oldal hozzáférését, ezért közös elhatározással bojkottra szólítják fel az internetezőket. A kezdeményezők sem morális, sem jogi alapot nem látnak a tiltás bevezetésére, s úgy vélik, egy gazdasági társaság Európában nem viselkedhet úgy, mint a kínai kormány; megengedhetetlen az ilyen típusú cenzúra egy demokratikus berendezkedésű országban. Közleményükben kihangsúlyozzák, hogy nem óhajtanak állást foglalni az allofmp3.com ügyében, ezt intézzék el az arra hivatott szervek, ám az érintett szolgáltató súlyos jogsértést követett el a hozzáférés letiltásával, s ez ellen emelik fel szavukat. Gyakorlati lépésként egy PHP-kódot ajánlanak fel a törekvéseikkel egyetértőknek, melynek a honlapba történő beillesztésével blokkolhatják a webmesterek és a magánfelhasználók a kárhoztatott szolgáltató alhálózata számára a hozzáférést.

Nem világmegváltó terv, de elkötelezettségük és öntudatosságuk tiszteletre méltó.

Azóta történt

Előzmények