Büntetni fogja a szoftverkalózokat a Vista

A Microsoft fokozatosan idomítja a felhasználókat ahhoz a számára alapvető üzleti érdeknek tekinthető szemléletmódhoz, amely szerint más árucikkekhez hasonlóan a kereskedelmi szoftvereket is csak akkor tekinthetjük sajátunknak és használhatjuk, ha megvásároljuk azokat. A kalózfelhasználás elleni küzdelem újabb állomása, hogy – amint a CNET News.com beszámol róla – a jövőre megjelenő Windows Vista ellenőrizni fogja a termékkulcs eredetiségét, és csupán azok számára engedi meg a látványos effektusokkal operáló Aero kezelőfelület használatát, akik legális kóddal telepítették.

Ez a korlátozás az Eredeti Windows-Valódi Előny (Windows Genuine Advantage – WGA) program újabb állomásának tekinthető. Amint az ismert, az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó – és a legális felhasználókat jutalmazó – kezdeményezés keretében a szoftvercég tavaly nyár óta bizonyos frissítések és kiegészítések letöltését kötelező eredetvizsgálathoz köti. A hazai leányvállalat éppen nemrég hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországon a program keretében eddig több mint 570 ezer operációs rendszert érvényesítettek, és 28-29 százalék körül van azoknak az eseteknek az aránya, amikor a validáció valamilyen okból nem sikerült. A lebukások legfőbb oka még mindig az, hogy a felhasználók különböző nagyobb szervezetektől, cégektől kiszivárgott termékkulcsokkal használják az operációs rendszert.


Ablakok a térben

Az Aero egyébként a féltucatnyi fő Vista-változat közül kettőben, a fejlődő piacokra szánt Starter, valamint a Home Basic változatban eleve nem lesz megtalálható. A dizájnos kezelőfelület használatához ráadásul viszonylag komoly hardverre van szükség, ezért a régebbi masinákkal rendelkező felhasználók szinte biztosan nem tudják majd aktiválni.

Hogy pontosan milyen hardver kell majd neki, ma még nem tudni. A korábban kiszivárgott adatok szerint a grafikus rendszernek minimum 64 megabájt memóriával és ún. WDDM- (Windows Display Driver Model) és Pixel Shader 2.0 kompatibilis grafikus kártyával kell rendelkeznie, a videomemória sávszélessége pedig minimum 1,8 GB/másodperc kell legyen. Ezek alapján egy átlagos felhasználó aligha tudja megmondani, hogy az ő gépe elég jó-e az Aerónak. A Microsoft szerint azonban egyelőre nincsenek véglegesítve a hardverkövetelmények, és ha eljön az ideje, mindenki számára érthető módon fogják nyilvánosságra hozni azokat.

Azóta történt

Előzmények