CES: Átlátszó kijelzőt demózott a Samsung

A szerves fénykibocsátó diódákból épített kijelzőpanelek (OLED) fejlesztésében érdekelt gyártókat összefogó és a technológia népszerűsítését zászlajáró tűző OLED Association standján láthatja a Las Vegasban zajló Consumer Electronics Show (CES) szórakoztatóelektronika kiállítás közönsége a Samsung egyik új fejlesztését: az átlátszó kijelzőt. A bemutatott prototípus egy 4,3 col képátmérőjű, 320x240 pixel felbontású aktív mátrixos (AMOLED) panel, amelynek átlátszósága 30 százalék felett van.

Az OLED-kijelzők sajátossága, hogy nincs szükségük háttérvilágításra, a képpontok maguk bocsátanak ki fényt elektromos impulzus hatására. Ezért a diódák bármilyen felületre felvihetők, átlátszó üvegre vagy műanyagra is, ami átlátszó komponensek (anód és katód) alkalmazásával többé-kevésbé transzparens panelek építését is lehetővé teszi. Ilyet először alig két évvel ezelőtt készítettek a német Fraunhofer intézet kutatói, azóta számos cég dolgozik a technológia tökéletesítésén, amely például a Különvélemény című sci-fiben látható megjelenítőkhöz hasonlók alapja lehet. Más OLED-technológiákkal 75-85 százalékos átlátszóságot is el lehet érni, a Samsung által itt használt AMOLED esetében – ahol egy, a pixelek kapcsolását végző TFT-réteget is alkalmaznak – ez az érték alacsonyabb.

Ahogy az a Register által készített felvételből is kiderül: az átlátszó OLED kiválóan alkalmas ún. head-up displayek, azaz autó szélvédőjébe épített kijelzők gyártására, melyeken nemcsak egy digitális műszerfal, hanem például a navigáció információi is megjeleníthetők. A termék a Samsung nyilatkozó képviselőjének kissé optimistának tűnő jóslata szerint akár egy éven belül piacra kerülhet.

Azóta történt

Előzmények