Csalók pályáznak a freemailes jelszavakra

A Freemailt üzemeltető T-Online Magyarország nevében küldött hamis e-mailekkel próbálják meg ismeretlenek kicsalni az ingyenes levelezőrendszer felhasználóinak jelszavait – figyelmeztet mai hírében a szintén az internetszolgáltató tulajdonában lévő Origo. A postafiók-tulajdonosoknak kiküldött levél arra hivatkozva kéri az adatok hitelesítését, hogy a rendszer tavaszi bővítése előtt karbantartást végeznek a zökkenőmentes átállás biztosítása érdekében. A hitelesítésre szolgáló oldalnak (freemail-check.com) azonban semmi köze T-Online-hoz, azt egy egyesült államokbeli doménregisztrátornál, a GoDaddy.com-nál jegyezték be ordítóan fiktív tulajdonosi és kapcsolattartói adatok megadásával.

Bár az e-mailt használó internetezők az utóbbi hónapokban – elsősorban a magyar pénzintézeteket ért adathalász támadásoknak és azok médiavisszhangjának köszönhetően – már hozzászokhattak, hogy rendszeresen megpróbálják átverni őket, az Origo figyelmeztetése indokolt. Azért, mert a becsapós e-mail nem tartalmaz az efféle levelekre jellemző árulkodó jeleket: döcögős, magyartalan mondatokat, és a szerző helyesírása is jó. Az egyetlen gyanús fordulat a levélben az utolsó mondat: „Továbbá fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a hitelesítés lebonyolításával biztonsági okokból egy külső céget bíztunk meg, ezért nem a Freemail hivatalos weboldálán kell bejelentkezni.”

A T-Online azonban – ahogy eddig sem – most és a jövőben sem kéri a Freemail-felhasználókat adataik megadására, különösképpen nem egy külföldön bejegyzett doménen – figyelmeztet az internetes hírportál. Azoknak a postafiók-tulajdonosoknak, akik begépelték a jelszavukat a csalók által létrehozott szájton, a szolgáltató azt javasolja, hogy mielőbb változtassák meg azt a Freemail oldalán.

Azóta történt

Előzmények