Digitalizálhatók a dokumentumok

Hatalmas csarnokok, plafonig érő dobozok, oszlopokban álló papírtornyok, biztonsági őrök, terembérlet, egyéb tárolási költségek... Egy IHM-rendelet értelmében mindez felcserélhető egyetlen DVD-lemezre, a gyakorlati kivitelezéshez azonban mindeddig hiányzott a pontos műszaki specifikáció.

A 13/2005. IHM-rendelet értelmében papíralapú közokiratok, teljes bizonyító erejű magánokiratok, számviteli bizonylatok esetében már jogszabályoknak megfelelően lehet elektronizálni a papíralapú dokumentumainkat. A rendelet 2005. november 1. óta hatályos, azonban bizonyos technológiai követelmények kidolgozása még hiányzott. A rendelet értelmében az elektronizált dokumentumot el kell látni bizonyos metaadatokkal (illetve egy legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással), hogy egyértelműen az eredetihez lehessen kapcsolni, azonban ennek mikéntjéről csak a napokban jelent meg egy IHM-tervezet. A tárolandó metaadatokat a 4. § (3) pontja sorolja fel, illetve a (2) pont értelmében még fel kell tüntetni azt is, hogy "Az eredeti papíralapú dokumentummal egyező" a másolat.

4. §
(3) Az elektronikus másolatot a következő metaadatok elhelyezésével kell létrehozni és azt egyértelműen az eredeti papíralapú dokumentumhoz rendelni:
a) a papíralapú dokumentum megnevezése;
b) a papíralapú dokumentum fizikai méretei;
c) a másolatkészítő szervezet megnevezése és a másolatkészítő személy neve;
d) a másolatkészítő rendszer, illetve a másolatkészítési szabályzat pontos megnevezése és verziószáma;
e) a másolatkészítés ideje;
f) érvényességi idő, vagy annak jelzése, hogy az érvényességi idő nem meghatározott.

A metaadat-struktúrát leíró IHM-tervezet – többek közt – az elektronikus könyvtárak világából ismert és széles körben (katalógusok leírására) használt Dublin Core elemeket (XML séma) adja meg alapként. Ezen szabvány elemeit használja Magyarországon például a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) is metaadatok nyilvántartására. Az IHM-tervezet azonban figyelembe veszi az Európai Unió kormányzati kommunikációját szabályozó szervezet, az IDABC ajánlását is, amely MIReG (Management Information Resources for eGovernment) név alatt a Dublin Core kiegészített változatát jelentette meg.

Nem kell tehát mást tennünk, mint beszkennelni papíralapú dokumentumainkat, a képi állományok mellé beilleszteni néhány MIReG XML elemet a metaadatokkal, és az egészet ellátni fokozott biztonságú elektronikus aláírással.

Szabó Áron (BME IK ITSec Csoport)

Azóta történt

Előzmények