Döbbenetesen sok energiát emészt fel az AI

Az OpenAI vezérigazgatója szerint az AI jövője az energiaáttöréseken múlik, a vártnál sokkal több energiát emészt fel ugyanis a technológia. Kriptoprojektet is integrálhatnak.

Lehet, hogy évekig a kriptomegoldások környezeti lábnyoma és energiaigénye volt a téma sokaknál, azóta viszont olyan mértékben elszaporodtak az energiaigényes tech-projektek, hogy erre lassan senki nem emlékszik. A következő nagy energiaéhes technológia pedig az AI.

Erről maga Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója beszélt Davosban, a Világgazdasági Fórumon. Állítása szerint az AI jövőjéhez energiaáttörésre lesz szükség, mivel az AI sokkal-sokkal több energiát fogyaszt el, mint amit bárki várt volna.

Altman szerint az AI érdekében klímabarát energiaforrásokra van szükség: fúziós erőművekre vagy olcsóbb napenergiára és tárolásra. Szerinte áttörés nélkül nem lehet továbblépni, ezért ez őket is motiválja, hogy a fúziós erőművekbe fektessenek. Ő maga 2021-ben 375 millió dollárt rakott a Helion Energybe, amely azóta megállapodott a Microsofttal, hogy energiát szolgáltat a cégnek. A Microsoft az OpenAI legnagyobb anyagi támogatója, továbbá a számításbeli erőforrásokat is biztosítja.

Az OpenAI egyébként új csapatot is létrehozott, amely demokratikus folyamatok mentén irányítaná az AI működését, szerintük a szuperintelligens modellek ugyanis a társadalom alapvető részét képezik majd a jövőben.

Azért, hogy biztosra menjenek, Sam Altman kriptoprojektjét, a Worldcoint is integrálnák az OpenAI-ba valahogyan: ez megkülönböztetné az AI-t és az embereket, így biztosítanák például, hogy csak emberek szavazhassanak.

Azóta történt

Előzmények