DVD-re írható filmek legálisan


Az amerikai minták után most egy brit online vállalkozás is olyan szolgáltatás indít a jövő hónapban, amely – az utolsó technikailag kényelmetlen akadályt is elhárítva – DVD-re írható filmek adatbázisát kínálja a felhasználóknak – összhangban a filmipar vezetőinek szándékaival, akik eddig is csak a másolásvédelem megoldatalansága miatt hátráltatták a kiírható filmek letöltésének terjedését.

Eddig az érdeklődő a digitális formátumú filmeket ugyan meg tudta rendelni vagy vásárolni, ám ahhoz az átlagos technológiai felkészültséggel rendelkező vevőnek még egyéb akciókat is végre kellett hajtania, hogy az adott filmből konvertálással olyan változatot készítsen, amelyet DVD-lejátszóján is meg tud nézni. Az vállalat új szolgáltatásával kiváló minőségű filmeket ígér a fogyasztóknak, melyeket a számítógépről közvetlenül lejátszható formátumba lehet másolni. A filmek ára 9,99 angol fonttól (körülbelül 3700 Ft) indul.

A Lovefilm.com körülbelül száz filmmel indítja meg az új szolgáltatást, köztük például a Pókember 2 és az Adaptáció.

A brit cég 2006 áprilisa óta kínál letölthető filmeket, s jelenleg több mint 2500 cím áll katalógusukban a nagy filmstúdiók anyagaiból. A változtatást piackutatás előzte meg, s mivel az eredmények azt mutatták, hogy a Lovefilm 10 vásárlója közül 6 DVD-re kiírható filmet szeretne kapni, a vezetők úgy döntöttek, lépniük kell. Simon Calver, a Lovefilm vezetője úgy véli, megtették a következő lépést azon az úton, amelyen a filmkereskedelem a digitális korszakban halad, s melyen a fogyasztók minél magasabb színvonalú kiszolgálása az első számú cél. Calver szerint sokakat zavar a PC monitorján történő filmnézés, s ők most megadják a lehetőséget arra, hogy vásárlóik a megvett filmeket kényelmesen nézhessék a nappaliban.

Előzmények