Európai szabvány a PDF-es elektronikus aláírásra

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványosítási Intézet) egy olyan szabványt tett közzé, mely a biztonságot szolgáló elektronikus aláírás alkalmazását könnyíti meg, mivel az új szabályokat harmonizálták az európai törvényekkel. A szabvány megfelel az unió 1999/93/EC jelzésű irányelvének, s több új előírást határoz meg az elektronikusan aláírt PDF-dokumentumok kezelését illetően (PAdES – Advanced Electronic Signatures for Portable Document Format).

Az új szabvány tekintettel volt az Európai Bizottság akciótervére, melynek célja az, hogy a jelenlegi gyakorlatot követve javítsa az elektronikus aláírás határokon átnyúló alkalmazását – például azt az evidenciát is figyelembe veszik, hogy az egyik tagállamban kiállított elektronikus aláírás érvényes legyen egy másik tagországban is. Ez ugyan természetesnek tűnik, ám a technológia fiatalságát és kevéssé alkalmazottságát tekintve jelen pillanatban egy fontos és szükséges lépés.

Az új szabvány alapján működő technológiák képesek arra, hogy eldöntsék: a digitálisan aláírt PDF-dokumentumok mikor keletkeztek, vagyis a jelen körülmények között alkalmas ez a megoldás arra, hogy hosszú távon hitelesítsen egy digitális formában készített iratot (Long-Term Validation – LTV). Ez ugyan már a jelenleg Magyarországon is használatos e-aláírási formátummal is biztosított, de a PDF-alapú megvalósítás további lökést adhat a technológia elterjedésének.

A szabványcsomagot (PAdES standard) a PDF formátum szakértőivel együtt az ETSI speciális részlege (Electronic Signatures and Infrastructure – ESI – Technical Committee) dolgozta ki, s az eredményeket eljuttatják a Nemzetközi Szabványügyi Szervezethez (ISO), hogy a PDF következő, ISO 32000-2 jelzésű szabványában már szerepeljenek. A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség vizsgálja a széles körű magyar felhasználás lehetőségeit.

Azóta történt

Előzmények