Elkelt a Skype

Hirdetés

Az eBay megállapodott az internetes telefonhívások egyik úttörőjeként számon tartott Skype felvásárlásáról – jelentette néhány perccel ezelőtt a Reuters. A hírügynökség beszámolója szerint a világ legnagyobb aukciósházát üzemeltető vállalat 1,3 milliárd dollár készpénzt és ugyanekkora értékű részvényt ad a Luxemburgban bejegyzett, de Londonból irányított internetcégért, amit további 1,5 milliárd dollárral is megtoldhat, ha 2008-2009-re sikerül teljesíteni a kitűzött pénzügyi célokat. Ez azt jelenti, hogy az ügylet értéke elérheti a 4,1 milliárd dollárt.

Ezzel pedig a Skype elnyerte az utóbbi tíz év legnagyobb eBay-bevásárlása címet, felülmúlva a potom 1,5 milliárd dollárért 2002-ben bekebelezett PayPalt. Ami főként annak tükrében meglepő, hogy míg az utóbbi közel áll ahhoz, hogy elérje az 1 milliárd dolláros árbevételküszöböt, a Skype jelenlegi forgalmát mindössze 50–70 millió euróra teszik.

A Skype-ot 2003-ban alapította a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis, az egyik legnépszerűbb fájlcserélő alkalmazást, a KaZaA-t megálmodó duó. A VoIP (Voice over Internet Protocol) beszélgetéseket biztosító szoftver időközben rendkívüli népszerűségre tett szert, kevesebb mint két év alatt 54 millió felhasználót toborzott. Sikerét és ismertségét nagyrészt elsőségének köszönheti. A 4,1 milliárd dolláros cégeladás csinos profitot hoz a két alapítónak és az induló tőkét biztosító kockázatitőke-befektetőknek, akik állítólag mindössze 20 millió dollárt feccöltek a bizniszbe.
  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények