Elkészült az internet első falitérképe

A Dél-Kaliforniai Egyetem Informatikatudományi Intézetében egy projekt keretében megalkották az „internet térképét”. A munka két hónapig tartott, s közel 3 milliárdnyi elektronikus szondázási műveletet végeztek el.


Feltették a falra

Az intézet számítógépei két hónapon alatt körülbelül 2,8 milliárd IP-címre küldtek kérést, s ezek közül körülbelül 187 millió címről jött visszajelzés, s ezeket használták fel a kutatók a térkép elkészítésére, melynek ötletét egy hasonló témával foglalkozó oldalról lesték el. Az elkészült képen egy képpont jelöl egy címet, s így egy hagyományos nyomtatón kinyomtatva, egy körülbelül 7,5 négyzetméteres térkép jön létre. Készítettek egy tömörített változatot is, melynél egy képpont 65 ezer címnek felel meg, s ezt a hatás kedvéért ki is színezték.

John Heidemann, a kutatás vezetője elismeri ugyan, hogy munkájuk csak az internet töredékét ábrázolja, hiszen nagyon sok címhez nem férhettek hozzá: épp ki volt kapcsolva a keresés időpontjában, tűzfallal védték stb., de mégis hasznosnak, egy ilyen típusú vizsgálódás első lépésnek tartja munkájukat, mely például a vírusok terjedésének vizsgálatát segítheti.

Előzmények