Eltűnik a szakadék a vezetékes és mobiltelefon között

Úgy tűnik, hogy a telekommunikációs piacon az FMC (vezetékes-mobil konvergencia) a következő nagy ugrás. Többször beszámoltunk már róla, hogy az újonnan létesített vállalati telefonrendszerek több mint kilencven százaléka IP alapú hangátvitelre épül, és azok is rohamléptekben állnak át az új technológiára, akik a közelmúltig nem ezzel dolgoztak. Az FMC megoldások a mobil készülékeket teljes funkcionalitást biztosító irodai telefonná alakítják át, kiterjesztik a vállalati távbeszélő funkciók elérhetőségét a mozgásban levő, mobil dolgozókra is. Független elemzők az FMC piaci potenciálját 2008-ra 7,6 milliárd dollárra becsülik.

A telekommunikációs piac két óriása, a legnagyobb mobiltelefongyártó Nokia és az IP-telefónia szegmensben világelső Avaya már egy ideje közösen munkálkodott azon, hogy eltűnjön az éles, és mindenekelőtt költséges határvonal a vezetékes telefonok és a mobiltelefonok között. Épp egy hónapja számoltunk be a közös fejlesztések első eredményéről, a Nokia 60-as sorozatának sikeres tesztjéről, ahol a készülékek egy új menüponton keresztül érték el a céges hálózatot. A most bejelentett Nokia E-szériával a két gyártó megtette a következő lépést.

Az új E-széria kifejezetten a mobil-vezetékes konvergencia terméke, így minden átalakítás, vagy integrációs munka nélkül, azonnal képes csatlakozni az Avaya kommunikációs menedzser rendszerhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozóknak egyetlen hívószámuk lesz, mely bárhol is fogadják a hívást – beleértve a külföldi hálózatokat is –, azonos szolgáltatásokhoz használható. Mobilkészülékükről a dolgozók konferenciahívást kezdeményezhetnek, elérhetik a vállalati gyorshívó számokat, egyszerűen átkapcsolhatják a hívást egy, az irodában tartózkodó munkatársnak, vagyis összességében használhatnak bármilyen céges szolgáltatást anélkül, hogy ehhez külön hívószámot kellene használniuk.

A Nokia három új készülékkel (E60, E61, E70) jelenik meg a piacon, ezek világszerte 2006 első negyedévétől lesznek kaphatók. Az új vállalati telefonok Magyarországon is a világpremierrel egyidőben debütálnak majd. Gáll Tamás, az Avaya hazai leányvállalatának kereskedelmi igazgatója szerint eljött az asztali GSM készülékek, és a mobil „asztali készülékek” kora. A szakember a technológia igazi robbanását a 2006-os esztendőben várja.

Azóta történt

Előzmények