Eltűnnek a levelek a gmailes postafiókokból

Hirdetés

A Gmail fórumán megint gyakoriak a több-kevesebb levél, sőt esetenként a teljes levelezés rejtélyes eltűnéséről szóló felhasználói beszámolók. Hasonlóra már volt példa tavaly decemberben, amikor 60 postafiók-tulajdonos levelezése veszett el, akkor állítólag illetéktelenek törölték le az e-maileket, miután a Firefox 2.0.0.0 hibáját kihasználva megszerezték a userek jelszavát. A most ismét elszaporodó esetek okait ugyan még nem tisztázták – egyelőre még az sem világos, hogy mennyire gyakori az adatvesztés –, de az IDG beszámolója azt sugallja: ezúttal nem a felhasználó vagy a böngésző a felelős.


Üres Gmail-fiók: törölve!

Tény, hogy a hivatalos Gmail-fórumon az utóbbi hónapokban elszaporodtak a panaszok és a kétségbeesett segítségkérések. A Google az egyes esetekre nem akart kitérni, csupán általánosságban beszélt a problémáról az IDG újságírójának. Szerintük az ilyen esetekben nem a Google okolható az adatvesztés miatt, hanem legtöbbször az történik, hogy valaki egy megszerzett jelszóval garázdálkodik a postafiókokban, vagy egyszerűen maga a felhasználó törölte le véletlenül az üzeneteket.

Ez a lap által megkérdezett panaszosok szerint nehezen hihető magyarázat. A megkeresettek mindegyike – saját bevallása szerint – hozzáértő, a biztonságos netezés szabályait ismerő felhasználó, aki ügyel a jelszavai biztonságára. Azt sem értik, hogy egy adathalász ugyan miért törölné a levelezést, amikor a levelek között értékesebb adatokat – például banki jelszavakat – is keresgélhetne. De ha mégis, akkor miért hagyja meg az elküldött e-maileket és a csetelőzményeket? – sorakoznak a kérdések. Ráadásul most úgy tűnik, hogy az eltűnések nem köthetők egy adott böngészőhöz vagy operációs rendszerhez sem.

Az egyik hozzászólás szerint a levelezőrendszer rendes karbantartása során előfordulhat, hogy egyes felhasználók levelezése részben vagy egészében eltűnik, de csak átmenetileg, elméletben néhány napon belül meg is kerül. A fenti esetek többségében azonban ez nem történt meg. A levélvesztés azért is érinti különösen kellemetlenül a Google-t, mert a Gmailt olyan szolgáltatásként reklámozzák, amelyben egy életen át tárolhatja a felhasználó a levelezését.

A hazai fórumokon hasonló esetekről egyelőre nem olvastunk.

Azóta történt

Előzmények