Áttörést értek el az Ericsson és az IBM kutatói az 5G területén

Az új eszköz akár tízszeresére növelheti az adatáramlás sebességét, és most már kereskedelmileg is életképesnek tűnik.

Az Ericsson és az IBM Research bejelentették, hogy „kutatási áttörést” értek el a következő generációs, az 5G technológia területén, létrehoztak ugyanis egy olyan integrált áramkört, mely a milliméteres hullámhosszú spektrumban (mmWave) jelentős sebességnövekedést biztosíthat.

A kétéves kutatással kifejlesztett többfázisú antennamodult az 5G bázisállomásokra szerelik majd fel, a 28 GHz-es tartományban dolgozik: ebben spektrumban tízszer gyorsabb adatátvitelre van lehetőség a jelenleg használt frekvenciákhoz képest. A modul kialakításánál az Ericsson adta a rendszertervezési és áramkör-fejlesztési tapasztalatokat, az IBM biztosította a többfázisú antennamegoldások fejlesztése során megszerzett tudást. Az Ericsson bejelentése szerint az eszköz most érte el azt a fejlesztési fázist (méret, súly, költség és teljesítmény tekintetében), melyre támaszkodva bizakodhatnak abban, hogy kereskedelmileg is életképes lehet. A bejelentés szerint az új technológia elengedhetetlen lesz az 5G felhasználása során jelentkező igények – gép-ember interakció, virtuális valóság, okos otthonok, connected cars – kiszolgálására (gyorsabb adatátvitel, nagyobb sávszélesség, hosszabb akkuidő).

IBM

A 2,8 x 2,8 hüvelykes, a párhuzamos adatküldést és fogadást tesztek során sikeresen biztosító eszköz négy monolitikus integrált áramkörrel rendelkezik, és 64 dual-polaritású antennája van.

Az Ericsson igen nagy erővel dolgozik az 5G megoldásokon: a héten jelentették be, hogy a BMW Group Korea és a dél-koreai SK Telecom közreműködésével megvalósították, hogy egy 170 kilométer/órával haladó, hálózatba kapcsolt autónál az adatátvitel sebessége elérte a 3,6 Gb/s-ot. Tavalyi sikerük pedig Ausztráliához kötődik, ahol a Telstra szolgáltatóval folytatott első élő, valós környezetben zajló tesztjükön az 5G-s hálózat 18-22 Gb/-os letöltési sebességet produkált. A Telstra és az Ericsson azt tervezik, hogy a 2018-as Nemzetközösségi Játékokon indítanak el egy próbaüzemet – az 5G bevezetésének megindítását 2020-ra tervezik.

Azóta történt

Előzmények