Európában is kóstolgatják a 100 gigabites hálózatot

Kereskedelmi üzemben működő optikai hálózaton tesztelte a 100 Gigabit Ethernet (100 GE) szabványú adatátvitelt a brit Colt távközlési vállalat, mely üzleti ügyfeleknek kínál hang-, adat- és menedzselt szolgáltatásokat. Az operátor az Infinera DTN (Digital node) platformját használta a teszt során. A cég Londont Frankfurttal összekötő, 861 kilométer hosszú, idén augusztusban átadott optikai hálózatán a mért egyirányú késleltetés 4,23 ms volt 100 Gbps adatátviteli sebesség mellett.

A másodpercenként 40 és 100 gigabit átvitelére alkalmas Ethernet szabványt, az IEEE 802.3ba-t idén júniusban véglegesítették, a tervezettel kompatibilis eszközöket azonban már korábban piacra dobták a gyártók, a Juniper például már tavaly nyáron bemutatta 100 gigabites interfészkártyáit.

A Colt közleménye szerint az övék volt az új szabvány első, „live” optikai hálózaton végrehajtott tesztje Európában. Korábban – idén júniusban – a holland kutatói és akadémiai hálózatot üzemeltető SURFnet hajtott végre teszteket az új eszközökkel amszterdami központjában.

Azóta történt

Előzmények