Európában hódít a Firefox

Minden negyedik német internetező Firefoxszal böngészi a világhálót – derül ki a WebSideStory internetes piackutató néhány nyugat-európai országra fókuszáló jelentéséből. Hasonló népszerűségre egyetlen vizsgált országban (lásd a táblázatot) sem tett szert a Mozilla Corporation által fejlesztett szoftver. Geoff Johnston, a cég elemzője egészen odáig megy, hogy kifejezett Microsoft-ellenességet vél felfedezni a németek körében. „Valamilyen oknál fogva a németek, ha internetes böngészőkről volt szó, mindig a Microsoft-alternatívákat kedvelték” – magyarázza, hozzátéve, hogy az 1990-es évek végén a Netscape szintén rendkívül népszerű volt a legnépesebb európai országban.

 

Internet Explorer Firefox Egyéb*
Németország 65,04% 26,8% 8,16%
Franciaország 82,27% 14,89% 2,84%
Olaszország 84,76% 12,46% 2,78%
Spanyolország 88,12% 9,86% 2,02%
Nagy-Britannia 88,78% 8,82% 2,4%
USA 86,64% 9,95% 3,45%

* Opera, Safari, Netscape (Forrás: WebSideStory)

Az amerikai piackutató szerint általános tendencia, hogy míg az Egyesült Államokban lassul a Firefox terjedési üteme, addig Nyugat-Európában még mindig látványos a szoftver térnyerése. Németországban például az idén fél év alatt 1,4, Olaszországban pedig 2,1 százalékponttal nőtt a részesedése; az USA-ban viszont csupán 0,54 százalékpontos volt a növekedés.

A kutatás komoly hiányossága, hogy csupán néhány európai országra terjed ki. Korábbi európai statisztikák szerint – melyek számadatai az eltérő módszertan miatt az idézettekkel nem vethetők össze – kontinensünkön messze a finnek körében a legnépszerűbb a Firefox, de Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban is többen használják a szoftvert, mint Németországban. A magyar internetezők szintén kedvelik a programot, hazánk a francia XiTI listáján a nyolcadik helyen áll.

Azóta történt

Előzmények