Nyolc hónap börtön a Facebook meghackelőjének

Az ellene folytatott eljárás során a 26 éves Glenn Mangham elismerte, hogy otthoni számítógépéről tavaly április és május között több alkalommal jogosulatlanul lépett be a Facebook rendszerébe. Habár a nyomozók szerint tettével a közösségi oldalak történetének legsúlyosabb bűncselekményét hajtotta végre, a szoftverfejlesztő szakon tanuló yorki diák azzal védekezett, hogy – amint korábban a Yahoo! esetében is tette – csakis a jó szándék vezette, arra kívánt rámutatni, hogy hogyan lehet javítani a célba vett vállalkozások biztonsági rendszerén.

A per végén a rá börtönbüntetést kiszabó Alistair McCreath bíró szerint a fiú tette katasztrofális következményekkel is járhatott volna a közösségi oldal számára. Hasonlóképp vélekedik az ügyészség részéről Alison Saunders, aki szerint a mostani a legnagyobb horderejű és legfelháborítóbb eset a hasonló, bíróság elé került bűncselekmények között. Sandip Patel ügyész a vádiratban azt emelte ki, hogy Mangham tette előre megfontolt és céltudatos volt, és felbecsülhetetlen értékű adatokat lopott el, majd az akciója során kinyert információkat merevlemezre mentette. A fiú ügyvédje szerint védence etikusan járt el, hiszen rámutatott a rendszer gyengeségeire, ahogy azt a Yahoo! esetében is tette. A bíró ítéletében kimondta, hogy bár most nem történt katasztrófa, a lehetséges súlyos következmények miatt elkerülhetetlennek látja a börtönbüntetést.

A Facebook az FBI-t és az angol bűnüldöző szerveket kérte fel, hogy találják meg a behatolót, és maga az eljárás mintegy 200 ezer dollárjába került a cégnek.

Azóta történt

Előzmények