Félhet a SpaceX? Beindult az Amazon műholdas internete

Sikeresnek bizonyultak a Kuiper internetes műholdak prototípusainak tesztjei, 2024-ben már sorra küldik majd fel az újakat.

Az Amazon közölte, hogy sikeresek a tesztek, a Kuiper internetes műholdak első két prototípusa jól működik bolygó körüli pályán. Így műholdak sorát küldik majd fel 2024-ben.

A Kuiper szolgáltatás a SpaceX Starlink riválisa lesz, műholdas, szélessávú internetet szór majd szerte a világban, fogyasztóknak, cégeknek és kormányzatoknak.

Az Amazon prototípusai 100 százalékos sikert hoztak a cégnek, kétirányú videohívásokkal, HD-s filmek streamingjével és amazonos rendelésekkel tesztelték a rendszert. Az Amazon szerint nem lesz könnyű tömegesen gyártani és felküldeni a műholdakat, nagy munka vár rájuk. Az FCC előírásai értelmében az Amazon 2026-ra köteles a tervezett bő 3000 műhold felét telepíteni. A jövő hónapban újabb műholdak gyártása indul be, ezeket 2024 második negyedévében küldik fel. 2024 végén már elindítanák a szolgáltatást, a korai béta 2025-ben kezdődhet. A partnerek között lesz a Vodafone és a Verizon is. 83 kilövésre pedig már tavaly leszerződtek, a Blue Origin, az ULA és az Arianespace felé.

A SpaceX a Falcon 9 rakétákkal viszi fel a műholdjait, 2019 óta már nagyjából 5000 darabot állítottak szolgálatba.

Az Amazon ezzel párhuzamosan 2024-ben az USA-ban már online árul Hyundai autókat; a Snap platformján vásárlós hirdetésekkel újít; leépítéseket hajt végre a játékokkal foglalkozó divízióban; továbbá magyarázatot kell adjon az EU-nak a fogyasztók védelmét célzó intézkedései kapcsán.

Azóta történt

Előzmények