Feltámad a Damn Small Linux

2008 novemberében jelent meg a Damn Small Linux (magyarul körülbelül: baromi kicsi Linux) disztribúció utolsó stabil kiadása, ám most, közel négyévnyi szünet után életjelet adott magáról a projekt. A rendszer júliusban újraindított fórumán John Andrews projektgazda bejelentette a 4.11 kiadásra jelölt (RC) verzióját.

A DSL eredetileg Andrews privát kísérleteként indult azzal a céllal, hogy felmérje: mennyi desktopalkalmazást lehet 50 MB-nyi tárterületre begyömöszölni. Idővel a projekthez külső fejlesztők is csatlakoztak, aminek köszönhetően egy közel teljes funkcionalitású asztali operációs rendszerré nőtte ki magát a csomag. A fejlesztők a disztribúció alkalmazásait a fájlméret, a funkcionalitás és a sebesség szempontjainak együttes mérlegelésével választják ki. A DSL elsődleges célja ma, hogy az eredeti 50 MB-os méretlimit fenntartása mellett elavult, szerény memóriakészlettel rendelkező PC-ken is biztosítsa az internetezés, a zenelejátszás és az egyszerű grafikus játékok futtatásának lehetőségét. A disztribúció akár 486-os processzorral és 16 MB RAM-mal szerelt konfigurációkon is elindul.

A közel négy évvel ezelőtt kiadott stabil 4.4.10 után úgy tűnt, véget ér a disztribúció pályafutása. Andrews összekülönbözött az egyik időközben vezető hozzájárulóvá avanzsáló fejlesztővel, Robert Shingledeckerrel, aki később kivált, és saját projektet indított Tiny Core Linux néven. Ezt követően a DSL weboldala és fóruma is elérhetetlenné vált, mígnem idén júliusban Andrews közölte, hogy folytatja a munkát.

A 4.11 RC újdonságai között van a JWM ablakkezelő és a Dillo webböngésző frissítése a kurrens verziókra, valamint néhány új alkalmazás (az xChat chatprogram, a sic IRC-kliens és az XCalc-color tudományos számológép) felvétele a csomagba. A leírás szerint a kernel és a hardverfelismerés nem változott a 4.4.10 óta, így az időközben megjelent hardverekkel nem fog működni a csomag, de a projektnek nem is ez a célja. „A DSL e verziója (melyet idővel valószínűleg klasszikus változatnak hívunk majd) egy használható és barátságos asztali rendszer a lehető legkisebb csomagban. E klasszikus DSL szuperhordozható marad, és olyan hardveren is futni fog, melyen a világ nagyobbik fele már túllépett” – írja a frissítésről szóló posztban Andrews.

Azóta történt

Előzmények