Felvásárlási célpont a Skype

Rupert Murdoch médiamogul cége, a News Corporation 3 milliárd dolláros ajánlatot tett az internetes telefonhívások egyik úttörőjének számító Skype felvásárlására – írta vasárnapi számában a brit Independent. Noha a megbeszélések zátonyra futottak, szakértők szerint – bár a befektetők vehemensen tagadják, hogy eladó lenne – előbb-utóbb elkel a Luxemburgban bejegyzett, de Londonból irányított internetvállalat.

A Skype-ot 2003-ban alapította a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis, az egyik legnépszerűbb fájlcserélő alkalmazást, a KaZaA-t megálmodó duó. A VoIP (Voice over Internet Protocol) beszélgetéseket biztosító szoftver időközben rendkívüli népszerűségre tett szert, kevesebb mint két év alatt 47 millió felhasználót toborzott. Sikerét és ismertségét nagyrészt elsőségének köszönheti.

A 3 milliárd dolláros cégeladás csinos profitot hozott volna a két alapítónak és az induló tőkét biztosító kockázatitőke-befektetőknek, akik állítólag mindössze 20 millió dollárt feccöltek a bizniszbe. A tárgyalások azonban – írja a brit lap – a múlt hónapban, miután Rupert Murdoch fia, Lachlan otthagyta a médiabirodalmat, zátonyra futottak. Szakértők szerint nem az a meglepő, hogy nem lett semmi az ügyletből, hanem az, hogy a News Corp. egyáltalán tudott a Skype létezéséről.

Azóta történt

Előzmények