A Firefox nagy dobása: mindenki lehet programozó!

A Chrome elindítása kifejezetten jót tett a böngészők versenyének, mivel a Google szoftvere lassanként eljut abba a fázisba, hogy az alapvető funkciók mind megtalálhatóak lesznek, megbízhatóan működnek, így megnyílt a tér arra, hogy felvegyék a harcot a Firefoxszal azon a területen, ahol ők a legjobbak: a kiegészítők, az add-onok piacán. Az, hogy a Google a jövő héten San Franciscóban fejlesztői konferenciát rendez a jövőbeni kiegészítőkről, már nyílt párbajra hívásnak értékelhető.

Természetesen a Mozillánál sem alszanak, s tudják, hogy a jelenlegi, 8000 fejlesztő által elkészített több mint 12 ezer elérhető add-on (s a több mint egymilliárd letöltés) csak átmeneti előnyt nyújthat, ha a versenytárs is beszáll a buliba. Így erre a kihívásra adott válasznak értékelhetjük legújabb, szerdán nyilvánosságra hozott projektjüket, egy új API-t, a Jetpacket, mellyel a kiegészítők programozását, alkalmazását kívánják megkönnyíteni. Ez az eljárás ugyan nem teszi a laikusok számára is egyszerűen elvégezhetővé a programírást, viszont oly mértékben segíti a kreatív, informatikai alapismeretekkel rendelkező felhasználókat, hogy az nem lesz bonyolultabb, mint a HTML-oldalak megszerkesztése, melyhez nem feltétlenül kell  IT-szakembernek lenni, s módot ad webes fejlesztésekre.

A Jetpack használatához gyakorlatilag csak a HTML ismeretére van szükség (meg a támogatott JavaScriptet és CSS-t kell átlátni egy kicsit), emellett mostani kezdetleges állapotában is támogatja az olyan külső fejlesztéseket mint a jQuery, illetve a Google és a Twitter API-ja. Ráadásul egy ügyes húzással megoldották azt is, hogy a Jetpack által készített alkalmazások telepítéséhez nem kell újraindítani a böngészőt.

Az Aza Raskin által vezetett vállalkozás még a 0.1-es verziónál tart, s természetesen rengeteg benne még a hiba az eddigi visszajelzések alapján, de nyilvánvaló, hogy komoly változásokra számíthatunk. Raskin szerint körülbelül fél év alatt el fognak jutni az 1.0-s verzióig, s a teljes körű működés és a nagyközönséghez való eljuttatás a Firefox 3.6-os változatával érkezik majd el.

Azóta történt

  • Felgyorsítják a Firefoxot

    Namoroka kódnéven fogják fejleszteni az új kiadást, miután elkészült a 3.5. A célok között szerepel az indulás és általában a reakcióidő gyorsítása.

Előzmények