Fujitsu blog: újabb szuperszámítógép készül

A Tokiói Egyetem Super-Kamiokande neutrínóobszervatóriumához rendelt számítógép elődjénél háromszor nagyobb teljesítményű lesz.

Japán Gigu megyéjében, a Kamioka bányában egy kilométerrel a föld felszíne alatt egy csodálatos építmény rejtőzik, a Super-Kamiokande neutrínóobszervatórium. A 42 méter magas és 39 méter átmérőjű, ötvenezer tonna vízzel feltöltött csarnok falán több mint tizenegyezer fotoelektron-sokszorozó figyeli az atomi részecskék kölcsönhatását a vízzel. Szerencsés esetben akár egy szupernóvából származó neutrínót is detektálni lehet a Super-Kamiokande segítségével, ahogy ez 1987-ben, két évvel a létesítmény megnyitása után sikerült is a világon elsőként. A feladat csöppet sem egyszerű; ugyan milliónyi vesz körül minket, de mégis, egy neutrínó át tudja szelni a Földet anélkül, hogy kölcsönhatásba kerülne annak bármely atomjával. Szemléletes példa, hogy egy fényév(!) vastagságú ólomfalon a rásugárzott neutrínók nagyjából fele át tudna haladni.

Sosem lehet tudni, mikor sikerül egy neutrínót felfogni, ezért a gigászi detektor megszakítás nélkül működik. Érzékelői napi szinten hozzávetőleg 45 TB nyers mérési adatot generálnak, amiből 500 GB további feldolgozást és elemzést igénylő adatot nyernek ki. A Fujitsu 1993 óta látja el szuperszámítógépekkel a Super-Kamiokandét, idén szeptemberben pedig elkezdődött a legfrissebb modell tervezése, mely jövő márciusban áll majd munkába. Utódjánál háromszor nagyobb számítási teljesítménnyel és hasonló arányban megnövelt tárolási rendszerrel kalkulálnak.

A szuperszámítógép számolási kapacitását 85 darab PRIMERGY RX2530 M2 szerver adja összesen 170 darab Intel Xeon E5-2600 v4 családba tartozó processzorral, ami 2380 processzormagot jelent, a SPECint_rate2006 mérésben 107 100 pontos eredményt hozva. A nagymennyiségű adat feldolgozását elosztott fájlrendszer végzi nyolc darab PRIMERGY RX2540 M2 szerveren és ugyanennyi ETERNUS DX200 S3 tárolórendszeren, összesen 8 petabyte adattároló kapacitással. Az új infrastruktúra harmadik része a fotoelektron-sokszorozók nyers jelét összegyűjtő modul, ami negyven darab PRIMERGY RX2530 M2 szerverből és egy ETERNUS DX100 S3 adattároló modulból áll, innen mennek az adatok az elosztott fájlrendszerbe elemzésre.

Azóta történt