A Fujitsu hisz a hardvergyártásban

Néhány riválisunkkal ellentétben mi ragaszkodunk a hardvergyártáshoz, nem vonulunk ki a PC-piacról sem – jelentette ki Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions (FTS) műszaki vezérigazgatója ma Münchenben. Itt zajlik a három éve száz százalékban japán tulajdonú vállalat EMEA-piacokért felelős leánycégének globális konferenciája, a Fujitsu Forum, amely az idén minden korábbinál nagyobb szabású: 80 országból közel tízezer résztvevőt várnak.

A nemzetközi trendekkel dacolva a vállalat továbbra sem gondolkodik augsburgi gyártóüzemének keletre költöztetésében, sőt nemrég újabb gyártósorral bővítette azt. Az egyetlen megmaradt európai számítógépgyár jelenleg teljes kapacitással, a korábbi kettő helyett három műszakban dolgozó stábbal működik, és havi 480 ezer készüléket állít elő – emelte ki Joseph Reger, hozzátéve, hogy a gyártók közül a Fujitsu rendelkezik a legszélesebb hardverportfólióval.

Schwirz és Reger a sajtótájékoztatón (Fotó: IT café)
Schwirz és Reger a sajtótájékoztatón (Fotó: IT café)

Az anyavállalat az idén az FTS kezébe adta a globális szerverüzletág irányítását, így a jövőben a németországi bázis felel e szegmensért, a termékfejlesztéstől kezdve a gyártásig. Részben ez magyarázza, hogy a müncheni központot – ahol már ma is több mint 100 japán mérnök dolgozik – jelentősen kibővítik.

A rendezvényen a tavaly az SAP-tól leigazolt új vezérigazgató, Rolf Schwirz bejelentette: a szerverpiacon a vállalat megelőzte az Oracle-t, amivel a HP, az IBM és a Dell után a negyedik legnagyobb gyártóvá vált e szegmensben. Az új cél a harmadik hely megszerzése – tette világossá, hogy nem akarnak ülni a babérjaikon.

A Fujitsu két nappal korábban leplezte le első szuperszámítógép-platformját, a PrimeHPC FX10-et. Ez a K computerben bevetett technológiákra épülő moduláris rendszer teljes kiépítésben akár 23,2 petaflops teljesítményére képes, ami újabb világrekordnak számít a nagyvaspiacon. E gép részleteiről hamarosan egy külön hírben számolunk be.

Azóta történt

Előzmények