Melyik böngésző a leggyorsabb?

A népszerű tesztprogramokat – többek között a 3DMarkot és a PCMarkot – fejlesztő Futuremark tegnap elérhetővé tette a webböngészők teljesítményének mérésére és összehasonlítására szolgáló legújabb benchmarkját. A finn fejlesztők a „böngészők háborúja” képvilágba illeszkedve Peacekeepernek nevezték el a szándékuk szerint elfogulatlan tesztet, amely magától értetődő módon nem letölthető alkalmazás, hanem a browserben fut.

A benchmark – hangsúlyozzák – csak a JavaScript-végrehajtás teljesítményét méri, és nem vizsgál más funkciókat, sem a webes szabványoknak való megfelelést, sem a pluginek (például Flash) gyorsaságát. Az eredményeket a hardver – elsősorban a processzor és kisebb mértékben a grafikus kártya – teljesítménye és a képernyő felbontása befolyásolja, az internet-hozzáférés sebessége nem.

A JavaScript-tesztet népszerű weboldalak – többek között a YouTube, a Gmail és a Facebook – elemezése alapján állították össze, úgy, hogy az ezeken gyakran használt függvényekre épüljön. (A részletek a teszt tartalmáról itt olvashatók.) A Peacekeeper alapértelmezés szerint lefuttat egy hardverelemző alkalmazást is, amely számba veszi a konfiguráció alkatrészeit, ennek futtatása azonban nem feltétele a böngészőtesztnek – sőt, Linuxra, Mac OS-re és egyéb operációs rendszerekre ez a program egyelőre nem is készült el, kizárólag windowsos változata létezik.

A Peacekeeperen elérhető eredmények szerint jelenleg a Safari 4 bétája a leggyorsabb JavaScript-végrehajtásban, ezt a Google Chrome legújabb verziója, majd nagyobb hiátus után az Opera 9.63, a Firefox 3.0.6, az Internet Explorer 8 és az Internet Explorer 7 követi.

Azóta történt

Előzmények