Így látták napjaink technológiáját 1954-ben

A General Electric (GE) természetesen reklámnak szánja, de ettől függetlenül azért roppant izgalmas az a rövid film, amelyet nemrég találtak meg a cég archívumában. Ezt a filmet a vállalat  „gyémántjubileuma”, vagyis az Edison által 1879-ben feltalált villanykörte 75. születésnapja alkalmából készítették és mutatták be 1954-ben. Az érdekes kisfilm magabiztosan és meglepően pontosan jövendöli meg az elkövetkezőkben elénk táruló modern eszközök tárházát, az egy gombnyomásra működő csodaszerkentyűket, az új konyhai kényelmi berendezésektől kezdve az atomtámadás elleni kifinomult védelmi rendszerekig.

Az ilyen jóslatok természetesen sosem pontosak, de gyakran megtörténik, hogy megalkotóik a koncepciókat, a trendeket igen jól mérik fel. A film alapján kijelenthető, hogy megjósolták – még ha némileg kezdetleges formában és bájosan régies szituációkban is – a következő jelenkori technológiákat: a digitális videórögzítőt, a hűtőszekrénybe épített jégkockakészítőt, a babafelügyelő rendszert, a videotelefont, a síkképernyőt, a háromdimenziós televíziót, a személyi számítógépet és a mobiltelefont. Ezek jó része alapelemeiben már 1954-ben is létezett, de a tömeges felhasználás, a mindennapi alkalmazás még sci-finek tűnt.

Miben tévedtek? A nitrogénszóró repülőgépekben, amelyek újraélesztik a meddő földeket, a lámpákat helyettesítő világító falakban és a rádiós órában, habár talán az okostelefonok már biztosítják számunkra ezt a funkciót.

Mindent összevetve a jóslatok meglehetősen pontosak. Éppen úgy, mint az azzal kapcsolatos kétségek, hogy mennyire is lesznek nagyszerűek ezek a találmányok. A mobiltelefonnál például elhangzik, hogy ennek nemcsak jó oldala van. A filmben egy férfit látunk az utcán, akinek csörög a telefonja – a felesége hívja: „Szervusz, szívem, merre vagy?” – kérdezi a hölgy. A férfi arcán megjelenő két másodpercnyi tétovázás sok mindent elárul.

Azóta történt

  • Ray Bradbury előtt tisztelegtek az E3-on is

    „A legnagyobb öröm az életemben, mikor felébredve rohanok az írógéphez, mert valamilyen új ötletem támadt. Az érzés még mindig ugyanolyan, mint mikor 12 voltam.”

Előzmények