Új mesét zümmög a Google

Igaznak bizonyultak a híresztelések: a Google tegnap új közösségi szolgáltatást mutatott be a kaliforniai központjukban tartott sajtótájékoztatón: a Google Buzzt, magyar nevén a Google Zümmöt. A bemutatót Bradley Horowitz, a Google termékmenedzselési alelnöke, Todd Jackson, a Zümm termékmenedzsere, illetve Vic Gundotra fejlesztési alelnök tartották.

Google Zümm

Maga a szolgáltatás „egyszerűen” annyit jelent, hogy (mintegy a Google Wave továbbfejlesztéseként) a Zümm a Gmailbe/re épül, használatával közösségi, tartalom-megosztási funkciókat érhet el a felhasználó. Ahogy sokan képszerűen – bár kissé pontatlanul – megfogalmazták: egy Twitter és egy Facebook került be a levelezőbe, azok kaptak egy okos alkalmazást, akik szeretik és kedvvel használják a tartalommegosztást (bár a Zümm-mel a Gmail felülete talán már kissé túlzsúfolt lesz, s az áttekinthetőség csökkenése elriaszthatja az egyszerű funkciókat kedvelő átlagfelhasználókat).

A Zümm engedélyezése és aktiválása után megjelenik egy új ikon a beérkezett levelek linkje alatt, majd a felhasználó a címlista, illetve az előzmények alapján ajánlatot kap arra, hogy kikkel vegye fel az új típusú kapcsolatot, ezeket a személyeket automatikusan követi a rendszer (auto-following). A Zümm segítségével könnyedén lehet tartalmakat megosztani: képet, hangot, blogot, chatet, bármit. Lehetőség van nyilvános és privát megosztásra, s a technológia elég okos ahhoz, hogy a releváns találatokat, üzeneteket sorolja előre. A Zümmnek megjelent a mobilos változata is, melynél plusz funkció az, hogy a GPS alapján meghatározott tartózkodási helyet is meg lehet osztani. (Képernyőképek a Zümm információs oldalán találhatóak.)

A Google Zümm jelenleg a Picasát, a Google Readert, a YouTube-ot, a Flickr-t, a Bloggert és a Twittert támogatja, de ez a sor folyamatosan bővülni fog. Azok a fejlesztők és szolgáltatók, akik szeretnék termékeiket a Zümmbe integrálni, egy egyszerű feed-alapú API segítségével megtehetik ezt – ez a felület idővel egy teljesen írható/olvasható API-vá alakul majd.

A szolgáltatást a Google fokozatosan aktiválja, ekkor jelenik meg a fent említett menüpont.

Azóta történt

  • Apu Google-ja vagyok

    A Google vezetősége úgy döntött, szükség van arra, hogy a hatalmas tőkeerejű cég beszálljon az Egyesült Államok internetes hálózatának fejlesztésébe.

  • Mit fecseg ki rólunk a Zümm?

    A vállalat nagyon gyorsan reagált a milliónyi panaszra: néhány nap alatt átalakították a csodafegyvernek szánt szolgáltatás működését.

  • Közösségi oldalakat támogat az Outlook

    A LinkedIn-profilok már láthatóak, a Facebook és a MySpace júniustól kapcsolódik be.

Előzmények