A GSMA elnöke csak két mobilszolgáltatót engedne Magyarországon

A nemrég megválasztott Sunil Bharti Mittal elengedhetetlennek tartja a konszolidációt, csakúgy, mint a roamingdíjak világszintű eltörlését.

A roamingdíjnak katasztrofális a hatása a mobil távközlési iparra, mihamarabb meg kellene szüntetni az egész világon – idézi a Financial Times Sunil Bharti Mittalt, a vezető mobilszolgáltatókból álló iparági csoport (Groupe Speciale Mobile Association – GSMA) tavaly októberben megválasztott elnökét, aki az éppen most zajló barcelonai Mobile World Congress (MWC) szakmai találkozón beszélt a témáról.

Bharti India legnagyobb távközlési szolgáltatójának, a Bharti Airtelnek az elnöke, dúsgazdag ember, de – mint beszédében elmondta –, még őt is sokkolnák azok a számlák, melyeket a nemzetközi útjain folytatott telefonbeszélgetések és internetezés után kapna, ezért ha lehet, ingyenes Wi-Fit használ: „Rendelkezünk egy globális hálózattal, de alig akad ember, aki ennek az előnyeit élvezné” – mondta, hiszen szinte mindenki kikapcsolja külföldön a telefonját, illetve az utazók kénytelenek egy helyi SIM-kártyát venni, hogy megússzák a borsos roamingdíjakat. Épp ezért, fejtette ki az elnök, a szolgáltatóknak nem kellene tovább harcolniuk a helyi távközlési felügyeletekkel, hanem egyszerűen meg kellene szüntetni a roamingdíjat, ahogy az EU-ban is történik.

Bharti emellett egyéb nagy ívű elképzeléseit is megosztotta a hallgatósággal. Például úgy véli, hogy a jelen helyzetben már nem jó, hogy nagyon sok mobilszolgáltató működik, szerinte a konszolidációhoz az lenne szükséges, hogy a távközlési felügyeletek a nagyobb országokban csak három, a kisebbekben pedig csak két hálózat működését engedélyezzék, ez bőven elegendő. Az elnök véleménye szerint téves, még az analóg korból ered az a szabályozói elképzelés, hogy minél több a szolgáltató, annál nagyobb a verseny. Emellett a legújabb technológiák – mint pl. az 5G – bevezetéséhez akkora források, befektetések kellenek, hogy azt csak nagyvállalatok képesek végrehajtani: „Ahhoz, hogy a távközlési ipar élénk maradjon, a konszolidációnak meg kell történnie” – jelentette ki Bharti.

Előzmények